Hlavní obsah

Hašek už se těší na návrat do NHL a na debut v Ottawě

PRAHA

Před rokem se měl Dominik Hašek s velkou slávou vrátit do NHL. Jeden z nejlepších hokejových brankářů všech dob podepsal smlouvu s Ottawou a těšil se, jak si opět zachytá v zámořské soutěži. Výluka ale jeho plány zkřížila. Poté co vedení NHL a zástupci hráčské asociace našli společnou řeč, se Hašek těší, že se návratu přece jen dočká.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

"Jsem rád, že k této dohodě došlo. Ještě ale nebyla odsouhlasena, takže se k tomu nemohu více vyjadřovat," řekl Hašek, který po loňském podpisu smlouvy za tým Senators ještě nechytal.

Hrdina olympijských her v Naganu, který v roce 2002 vyhrál Stanleyův pohár v dresu Detroitu, teprve čeká na informace, co se přesně v nové kolektivní smlouvě píše. "Zatím jsem si nic nového nezjišťoval. V pondělí jsem mluvil s agentem a ten říkal, že k dohodě v nejbližších dnech dojde," uvedl Hašek, jenž se chystá v příštích dnech navštívit internetové stránky hráčské asociace.

Do Ameriky se Hašek nechystá

Do Ameriky se ale každopádně nechystá. "Vím, že se příští týden bude hlasovat. Já v každém případě nepoletím, budu hlasovat po internetu," řekl. Nepředpokládá, že by se ještě jednání zadrhla. "Ale to mluvím za sebe. Na jednáních hráčské asociace jsem se přesvědčil, že hokejisté nemají stejný názor. Při počtu 750 hráčů to ani nejde," uvedl Hašek. K tomu, aby dohodu hráči schválili, je potřeba nadpoloviční většina.

Pro čtyřicetiletého šestinásobného vítěze Vezina Trophy, ceny pro nejlepšího brankáře NHL, znamená středeční rozhodnutí fakt, že bude moct přece jen pokračovat v aktivní kariéře. "Jak jsem v minulosti říkal. Kdyby se smlouva do konce měsíce nepodepsala, skončil bych. Teď se budu moct opět soustředit na hokej," řekl Hašek, jenž už tři roky pořádně nechytal. V uplynulé sezoně se představil pouze v několika exhibičních utkáních v Evropě.

Gólman si netroufal předpovídat, jak jeho návrat dopadne. "Je mi čtyřicet, po třech letech nehrání je to samozřejmě výzva. O to víc se těším na to, něco takového dokázat," vyznal se. Největší obavy měl ze samotného začátku. "Prvních 14 dní bude nejtěžších, ale jak si zvyknu pravidelně trénovat na ledě a dostanu se do kolotoče zápasů, bude to dobré. Flexibilita tam je, v tomhle směru jsem nic neztratil," pochvaloval si.

Od posledního zápasu v NHL nepřibral ani kilo

Radost mu navzdory minimálnímu objemu tréninků udělalo to, jak je i přes pokročilý hokejový věk svěží. "Cítím se výborně, nemám fyzické problémy. Od posledního zápasu v NHL jsem nepřibral ani kilo," hlásil pyšně. V létě si zatím jen párkrát týdně vyjel na kole, protáhl tělo při fotbale, plážovém volejbale nebo squashi.

"Od 1. srpna ale začnu dvakrát denně trénovat," plánoval. Stejně jako před rokem hodlá porušit své dřívější zvyky a začít trénovat na ledě ještě v Čechách. "Na konci srpna bych se měl na led dostat," řekl Hašek.

Představit by se mohl na exhibičních akcích společnosti Eurohockey Services agenta Jaromíra Henyše v Mladé Boleslavi či v Liberci. Na konci prázdnin se chystá odletět do Kanady. A opět s celou rodinou. "Kromě jedné výjimky jsme létali vždycky společně, děti tam chodily do školy. V Ottawě mám dům, jen ho otevřít, loni jsme v něm bydleli sedm měsíců," podotkl brankář.

Těžko říci, jak to je

Vzhledem k tomu, že nečetl kolektivní smlouvu, netroufl si říci, jak to bude s jeho kontraktem v Ottawě. Jestli bude platnost smlouvy automaticky prodloužena, bude uplatněna opce, nebo zda ho čeká nové jednání. "Těžko říci, jak to je. Uvidíme. Podle toho, co mi říkal můj manažer Muckler, se mě pravděpodobně žádné nové jednání netýká," podotkl Hašek, který absolvoval kompletní ročník NHL naposledy v sezoně 2001/2002. Poté, co vyhrál Stanley Cup, ohlásil konec kariéry. Po roce se sice vrátil, ale kvůli problémům s třísly zasáhl jen do čtrnácti zápasů.

Haškovo angažmá v Ottawě by podle jeho slov nemělo být ohroženo v žádném případě. "Nebude to problém. Před návratem domů jsem mluvil s generálním manažerem a říkal mi, že se mnou dále počítají," řekl Hašek, jenž má ve sbírce i ocenění pro nejužitečnějšího hráče NHL (Hartovu trofej) a nejlepšího hokejistu podle hráčů (trofej Lestera B. Pearsona).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.