Hlavní obsah

V hokejové Evropě finišují jednání o smlouvě s NHL

PRAHA

Nejen v zámoří, ale i v Česku a potažmo v Evropě budou mít v příštích dnech hokejoví manažeři na pilno. V souvislosti s dnešní očekávanou závěrečnou ratifikací kolektivní smlouvy NHL se otevře prostor pro odchody českých hokejistů, kteří jsou smluvně vázaní v extralize, do kanadsko- americké soutěže. V tomto týdnu totiž finišují jednání zástupců evropských velmocí o dohodě, která by vymezila podmínky pro odchody hráčů do NHL.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Zatímco v minulosti mohli hokejisté ze Starého kontinentu odcházet do Ameriky, i když zde měli platné kontrakty, do 15. července, letos to bude o měsíc déle. Řada celků tak může přijít o své opory jen několik týdnů před startem ligových soutěží.

"Tohle riziko tady skutečně je," řekl generální sekretář českého svazu Martin Urban. V následujících letech by se ale prostor pro odchod hráčů do zámoří měl zúžit, kluby NHL by mohly získávat hokejisty do svých služeb do 15. června. Poté by za ně musely platit vyšší částky.

Smlouva by měla být výhodnější pro evropské zástupce

Oproti minulosti by měla být smlouva mezi IIHF a NHL pro evropské zástupce výhodnější. Podle Urbana přistoupili představitelé NHL, které prostřednictvím přímé telefonní linky na jednání reprezentoval šéf soutěže Gary Bettman, na zvýšení částky určené jako kompenzace evropským klubům. Ve speciálním fondu by na příštích pět let bylo 62,5 milionu dolarů. Ročně by tak evropské kluby mohly za své hráče získat 12,5 milionu dolarů.

"Za jednoho hráče, který odejde do NHL by tak klub mohl získat v průměru 250 až 300 tisíc dolarů," předpokládá Urban. Doposud to bylo o 100.000 méně.

Součástí smlouvy je omezení odchodů za Atlantik

Součástí návrhu dohody jsou i body, které omezují počet hokejistů odcházejících za Atlantik. Každý rok by jich mělo být maximálně šedesát. V případě, že by poté hokejista v NHL neodehrál alespoň třicet zápasů, musel by klub zaplatit jeho dřívějšímu zaměstnavateli ještě další částku.

"Chceme tím snížit počet hráčů, kteří v zámoří hrají na farmách. Aby odcházeli jen ti, o které mají kluby skutečný zájem a počítají s nimi," vysvětlil svazový sekretář. Zvýšila by se i kompenzace za hráče, kteří byli draftováni v první kole.

Návrh by měl být schválen do 1. srpna

Zástupci evropských hokejových federací by podle Urbana měli tento návrh schválit nejpozději do 1. srpna. V případě, že jej jedna z velmocí odmítne, nebude platit. Kdy bude o návrhu dohody jednat česká strana, není momentálně jisté. Pravidelné zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje je na programu 3. srpna a mimořádné jednání příští týden se asi neuskuteční. "Uvidíme. Rozhodne se v pondělí, ale spíše se sejdeme třetího," řekl prezident APK Luboš Koželuh.

V případě, že by smlouva v platnost nevstoupila, řešili by podmínky odchodů hráčů do NHL pravděpodobně jednotlivé kluby v každém případě samostatně. Odstupné za hokejisty by tak záleželo na schopnostech manažerů.

Reklama