Hlavní obsah

Sidney Crosby: Spasitele NHL získal Pittsburgh

PRAHA

Konec minulého týdne byl startem nového období pro několik klubů NHL. Nešlo jen o Pittsburgh, který vyhrál losování o pořadí v letošním draftu, přesněji největší talent od výběru Maria Lemieux před jednadvaceti lety - Sidney Crosbyho. Novou etapu nastartovala vykoupením kontraktů dvou svých hvězd také Philadelphie.

Foto: www.crosby87.com

Sidney Crosby v dresu Rimouski Oceanic.

Článek

O zaměstnání přišla dlouholetá opora Letců John LeClair a další veterán Tony Amonte. Další kluby se brzy přidají. Rozhodnutí o dalším působišti zachránce NHL, jak se o Crosbym také mluví, bylo ale jasným příběhem číslo jedna.

Největší pozornost byla tedy upřena do New Yorku, kde nejprve majitelé klubů přijali kolektivní smlouvu mezi NHL a její hráčskou asociací, a poté bylo vylosováno pořadí draftu 2005. Ten se uskuteční v sobotu 30. července v Ottawě.

Letošní draft byl specifický, protože kvůli výluce nešlo určit pořadí podle umístění celků v dlouhodobé části soutěže. Proto se vzaly v potaz výkony posledních tří sezón. Pokud se klub neprobojoval do play-off v posledních třech ročnících a zároveň nevyhrál draft lottery v posledních čtyřech letech, měl v osudí tři míčky.

Bude Sidney Crosby stejná hvězda jako duo Gretzky - Lemieux?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Tyto podmínky splnila čtveřice klubů. Největší šanci získat Crosbyho tak měly New York Rangers, Buffalo, Pittsburgh a Columbus.Tyto čtyři celky měly 6,3 procentní šanci, že losování vyhrají. Zbývajících dvaadvacet klubů mělo v osudí jeden nebo dva míčky. Celkově se v losování ocitlo 48 míčků.

Výjimečný byl draft i z dalšího důvodu. Nejlépe hodnoceným nováčkem je Sidney Crosby, kterého mnozí přirovnávají k dvěma legendám - Mariovi Lemieux a Waynu Gretzkému. A to už je těžký kalibr.

Crosby dominoval juniorské lize

O Crosbym se jako jasné jedničce draftu hovoří už několik let. Rodák z Halifaxu v uplynulých dvou ročnících nasbíral v dresu Rimouski Oceanic úctyhodných 303 bodů v 121 utkáních a nastřílel 120 branek. Jako stále sedmnáctiletý hrál i na letošním MS dvacetiletých a v šesti zápasech nastřílel v dresu kanadských mistrů světa stejný počet branek.

O obrovský talent byl před uzavřením dohody mezi NHL a NHLPA eminentní zájem i v Evropě. Švýcarské Lugano nabízelo Crosbymu za tříletou smlouvu 10 miliónů dolarů. Kanadský hráč se ale rozhodl pro další kariéru v NHL. Přestože jako nováček bude moci podepsat kontrakt na maximálně 850 tisíc dolarů za rok.

To je dobrá zpráva i pro Pittsburgh, který "Draft lottery" vyhrál. Finančně slabý klub dostal novou vzpruhu a po brankáři Marcu-André Fleurym, kterého Penguins draftovali z prvního místa před dvěma lety, další možnost první volby. Když se k tomu přidá loňská celková dvojka Jevgenij Malkin, má nejslabší celek posledního odehraného ročníku NHL dobré vyhlídky na soutěžení s ostatními týmy.

Obrovská šance hrát s legendou

Své další působiště si pochvaloval i Crosby. Těžko se dá totiž očekávat, že by Pittsburgh svoji pozici vyměnil s jiným klubem. Už při losování bylo na prezidentovi klubu Kenu Sawyerovi patrné nadšení z jeho výsledku. "Jsem přešťastný," řekl Sawyer bezprostředně po zveřejnění výsledků.

Sawyer si také vzpomněl na událost starou 21 let. Tehdy si totiž Pitttsburgh z první pozice vybral tehdejší hvězdu Quebec Major Hockey League Maria Lemieuxe. Shodou okolností byl ve stejném roce draftován o 240 míst později otec Crosbyho Troy. Ten se ale do NHL nikdy neprobojoval. To Sidney má místo v prestižní soutěži jisté.

Velké slevy vstupného

Výsledky loterie měly bezprostřední efekt i na prodej lístků v Pittsburghu, někteří zájemci museli na telefonu čekat i 45 minut, než se na ně dostala řada. Penguins zlevnili všechna sedadla v hale, na některých sezónních lístcích mohou fanoušci ušetřit až 45 procent v porovnání s ročníkem 2003/04. Kluby si při zmenšených nákladech na platech mohou dovolit zlevnit i vstupenky. A přitáhnout zpět fanoušky do ochozů.

Výlukou otrávení příznivce hokeje v Severní Americe mají nyní důvod sledovat lední hokej. Kombinace odcházející hvězdy Maria Lemieux a jeho nástupce Sidney Crosbyho je velkým lákadlem.

Nejlépe to komentuje nedávná událost v Pittsburghu, kde si symbolicky oblékla dres nová posila Penguins Mark Recchi. Někdejší hvězda, která z Pittsburghu odešla před třinácti lety, slavnostní akci okomentovala: "Není to Crosby, omlouvám se. Ale to brzy přijde." Tučňáci i celá NHL se už nemůžou dočkat.

Reklama

Související témata: