Hlavní obsah

Crosby, Perry, Eliáš... Příušnicový tým by v NHL ostudu nedělal

New York

Nevybírá si. Postihne klidně hvězdu i ‚nosiče vody‘. Plíživá epidemie příušnic rozkládá už víc než měsíc kádry týmů NHL. Prvním českým potvrzeným případem je Patrik Eliáš z New Jersey. Patrně ale není posledním hokejistou, který s infekční chorobou zápasí.

Foto: Jonathan Dyer, Reuters

Sidney Crosby (vpravo) z Pittsburghu se snaží obejít švédského zadáka Victora Hedmana z Tampy Bay.

Článek

Vše vypadalo jako lapálie, ale když před novináře v půlce prosince nakráčel kapitán Pittsburghu Sidney Crosby s viditelně odulou pravou tváří, náhle všichni zpozorněli. „Snažíme se riziko příušnic minimalizovat," vyhlásil zástupce komisionáře NHL Bill Daly. Liga týmům např. doporučila, aby každý hráč včetně nováčků, bydlel při výjezdech na zvláštním pokoji. Několik klubů pak preventivně odložilo tradiční předvánoční návštěvy na dětských odděleních nemocnic.

Jenomže příušnice se šíří podobně jako chřipka, inkubační dobu mají dva až tři týdny a k tomu je nemocný infekční sedm dní před a sedm dní po otoku slinné žlázy... Někteří hráči postižení příušnicemi tak vynechali dva, jiní ale i osm zápasů. Minimálně dvoutýdenní pauza čeká i na Eliáše. „Musíme být opatrní. Není to legrace," řekl pittsburský generální manažer Jim Rutherford, když přišel o svého nejlepšího hráče.

Při pátrání po původu epidemie, která zachvátila hokejové šatny, se ocitáme až v polovině září, kdy byly oznámeny případy příušnic v kalifornském Orange County, kde bydlí několik hráčů Anaheimu. Ti hráli na začátku října dvakrát proti St. Louis, jehož hráči Lehterä a Lindström poté bojovali s příznaky nemoci.

V průběhu listopadu a prosince se pak nemoc přelévá na další hráče celkem šesti klubů. Oficiálně bylo zatím oznámeno 22 případů, což je v americkém profesionálním sportu bezprecedentní událost. A ušetřeni nezůstali ani dva sudí.

Vše zlé ale může být k něčemu užitečné. „Projít si takovým obdobím není nic příjemného. Jsme ale v etapě, která utváří charaktery. Pokud se s ní vyrovnáme se ctí, pomůže nám to v dlouhodobém horizontu," prohlásil o Crosbyho absencí manažer Tučňáků Rutherford.

Příušnicový tým NHL
Brankáři:
Greiss (Pittsburgh)
Clemmensen (New Jersey)
Obránci:
Suter
Brodin
Scandella (všichni Minnesota)
Määttä (Pittsburgh)
Stoner
Beauchemin (oba Anaheim)
Útočníci:
Eliáš
Zajac
Ryder (všichni New Jersey)
Crosby
Bennettt
Downie (všichni Pittsburgh)
Perry
Etem (oba Anaheim)
Brassard
Stempniak
Glass (všichni NY Rangers)
Lehterä (St. Louis).

Reklama