Hlavní obsah

Messier už se nezapojí do přípravy, po 25 sezónách v NHL končí

NEW YORK

Zámořská NHL bude poprvé po 25 sezonách postrádat na soupiskách jméno Mark Messier. Legendární kanadský útočník ve 44 letech končí s hokejem jako aktuálně druhý nejproduktivnější hráč historie zámořské ligy. Oznámil to v den zahájení přípravného kempu svého dlouholetého klubu New Yorku Rangers.

Foto: internet

Mark Messier

Článek

"Bylo to složité rozhodnutí. Jsem zdravý a cítím se tak dobře, že bych snad mohl dál hrát," řekl Messier. "Všeho už jsem dosáhl. Nikdy jsem nemyslel na žádné individuální rekordy a touha překonat je nikdy v mém rozhodování nehrála roli," dodal držitel řady trofejí, kterými byly oceněny jeho výkony v dresech Edmontonu Oilers, Vancouveru Canucks a Rangers.

V NHL odehrál Messier 1756 zápasů, což jej řadí na druhé místo o pouhých 11 startů za Gordieho Howa. Je sedmý v historickém pořadí mezi střelci (694 gólů), třetí v počtu přihrávek (1193) a druhý za Waynem Gretzkym v počtu kanadských bodů (1887).

Dvakrát kapitánem vítězů

V roce 1994 dovedl jako kapitán Jezdce k zisku Stanley Cupu po 54 letech, v té době už měl v držení pět titulů s Edmontonem, z toho čtyři po boku Gretzkyho. Jako jediný v historii přitom 'kapitánoval' dvěma vítězům ligy. Navíc se dvakrát stal majitelem Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, patnáctkrát byl vybrán do sestavy pro Utkání hvězd.

Naposledy nastoupil v NHL vloni v březnu a už tehdy naznačil, že sezona 2003-2004 byla nejspíš jeho poslední. V Madison Square Garden se s ním po zápase s Buffalem rozloučilo hlediště, spoluhráči i tým soupeře bouřlivým potleskem. Předtím vstřelil v zápase svůj 694. gól v NHL. Jeho definitivní odchod oddálila zřejmě jen výluka, která ochromila celou minulou sezonu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.