Hlavní obsah

Montreal - Tampa Bay 2:1Stav série 2:3Montreal doma zabral, Tampu porazil a vynutil si šestý zápas

Montreal
Aktualizováno

Hokejisté Montrealu stále živí naději na postup do semifinále play off NHL. Parta okolo českého útočníka Tomáše Plekance v nočním vyrovnaném utkání porazila na svém ledě Tampu Bay 2:1 a vrátila sérii (2:3 z pohledu Canadiens) do Tampy, kde se v noci na středu uskuteční šestý vzájemný zápas. Ten dnešní rozhodl čtyři minuty před koncem střelou z mezikruží kanadský útočník Pierre-Alexandre Parenteau, který byl zvolen první hvězdou utkání.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Hokejisté Montrealu P.A. Parenteau (15), Andrej Markov (79), P.K. Subban (76), Lars Eller(81) a Brandon Prust (vlevo) oslavují vítězný gól v pátém duelu play off proti Tampě Bay.

Článek

Žádný z českých zástupců se tentokrát neprosadil. Utkání kralovali oba brankáři - domácí Carey Price pochytal 24 střel Blesků a stal se druhou hvězdou utkání, hostující Ben Bishop si připsal 27 úspěšných zákroků.

Nejúspěšnější tým v historii soutěže je v půli cesty za málo vídaným obratem, který se v NHL povedl doposud jen čtyřikrát. Naposledy ale v loňském ročníku, kdy Los Angeles otočili sérii z 0:3 a nakonec slavili zisk Stanleyova poháru.

"Našli způsob, jak to zdramatizovat. Stejný průběh měla ale i jejich předchozí série s Ottawou, ve které vedli 3:0, další dvě utkání prohráli a postoupili v šestém zápase. Plně doufám, že dokážeme přesně to samé," uvedl kapitán Tampy Steven Stamkos.

Montreal předchozí dvě domácí utkání prohrál, tentokrát už ale stejnou věc nepřipustil díky nečekaným hrdinům, kteří vstřelili v letošním play off první gól. Nejdříve v desáté minutě otevřel skóre parádní ranou Devante Smith-Pelly, jehož střela se odrazila tak rychle od zadní brankové konstrukce, že situaci musel ještě prozkoumat videorozhodčí.

V závěrečné třetině z dorážky srovnal Steven Stamkos, jenže poslední slovo měl Pierre-Alexandre Parenteau, který trefou z mezikruží v čase 55:53 rozhodl zápas.

"Byl to instinkt. Snažil jsem se uvolnit a překvapit ho rychlou střelou. Myslím, že to neviděl," komentoval vítězný zásah Parenteau, jehož neudivilo, jak se tým za stavu 0:3 vzchopil. "Nikdy jsme se za celou sezónu nevzdávali a teď to není jiné. Máme skvělou partu a tým. Víme, čeho můžeme dosáhnout, když budeme hrát dobře," dodala první hvězda zápasu.

Kanadský klub tak nedoplatil na nepřízeň osudu, když v průběhu utkání třikrát trefil brankovou konstrukci. "Až mi z toho bylo špatně, když jsem zase slyšel zvuk tyčky. Ale hráli jsme dobře, bylo potřeba ve stejném směru pokračovat," řekl trenér Montrealu Michell Therien.

Vůbec poprvé v klubové historii vyhráli Canadiens zápas číslo pět poté, co úvodní tři duely v sérii prohráli. O vynucení si sedmého zápasu budou usilovat v úterý na ledě Tampy. "Bude fajn si teď na chvíli odpočinout, protože dnes jsme nehráli dobře. Zapli jsme až v poslední třetině a to už bylo trochu pozdě," prohlásil brankář Tampy Bay Ben Bishop.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Montreal - Tampa Bay 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 10. Smith-Pelly, 56. Parenteau - 50. Stamkos. Střely na branku: 29:25. Diváci: 21 287. Hvězdy zápasu: 1. Parenteau, 2. Price (oba Montreal), 3. Bishop (Tampa Bay). Stav série: 2:3.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Perry(Anaheim)814(6+8)
2.P. Kane(Chicago)1013(7+6)
3.T. Johnson(Tampa Bay)1212(8+4)
4.Getzlaf(Anaheim)812(2+10)
5.Toews(Chicago)1011(4+7)
26.Hudler(Calgary)106(3+3)
33.Palát(Tampa Bay)126(2+4)
68.Vrbata(Vancouver)64(2+2)
86.Plekanec(Montreal)114(1+3)

Reklama

Související témata: