Hlavní obsah

Dojde k expanzi? Přihlášku do NHL podal Québec i město hazardu

New York/Praha

Už je tomu patnáct let, kdy vedení hokejové NHL rozšířilo přijetím Columbusu a Minnesoty počet týmů v soutěži na současných třicet. V následujících letech by však mohlo v nejlepší hokejové lize světa dojít k další expanzi. Oficiální přihlášku do soutěže totiž podala města Las Vegas a Québec.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Fanoušci Québecu by návrat NHL do svého města přivítali.

Článek

Zámořská média spekulovala v souvislosti s rozšířením ligy i o Portlandu, Kansasu, Seattlu, ve hře prý rovněž bylo, že by NHL hrál po Maple Leafs druhý tým v Torontu. Nakonec ale stanovenou kauci ve výši 10 miliónů dolarů, z níž je pětina nevratná i v případě neúspěchu při přijetí, složily jen Québec a Las Vegas.

Ovšem naděje, že vedení NHL obě města mezi sebe přijme, jsou velké. Hlavně kvůli nově stavěným arénám. Luxusní hala v Las Vegas má být dokončena na začátku roku 2016, Videotron Centre v Québecu s kapacitou přes osmnáct tisíc míst bude slavnostně otevřen už letos v září a v rámci přípravy na novou sezónu v něm odehrají exhibiční duel Pittsburgh s Montrealem.

Až v sezóně 2017/18?

O divácký zájem o hokej v Québecu obavy nepanují, skalní fanoušci si ještě dobře pamatují doby, kdy Nordiques až do roku 1995 hráli NHL, než přišel přesun klubu do Colorada. A i v Las Vegas, městě hazardu, lidé po hokeji touží. Počet zájemců o permanentky v nově vybudované hale, se už s velkým časovým předstihem vyšplhal k číslu 13 500.

Obě města ale k přijetí do NHL mají ještě dlouhou cestu. Do 10. srpna musejí poskytnout vedení soutěže detaily ohledně stadiónu a financování klubu. Komisař NHL Gary Bettman se už dříve nechal slyšet, že nový klub by podle platných regulí musel do pokladnice soutěže zaplatit poplatek ve výši 500 miliónů dolarů.

NHL by se oficiálně k podání přihlášek Québecu a Las Vegas měla vyjádřit v průběhu tohoto týdne, Bettmanův zástupce Bill Daly ale v červnu uvedl, že nejbližší termín, kdy by se NHL mohla rozšířit, je sezóna 2017/18. Bude mít v té době soutěž už dvaatřicet účastníků?

Měla by se NHL rozšířit o Las Vegas a Québec?
Ano
90,5 %
Ne
2,8 %
Měla by se rozšířit jen o Québec
5,8 %
Měla by se rozšířit jen o Las Vegas
0,9 %
Celkem hlasovalo 8353 čtenářů.

Reklama

Související témata: