Hlavní obsah

Tocchet se kvůli sázkařskému skandálu dočasně vzdal funkce

NEW YORK

Asistent trenéra hokejistů Phoenixu Rick Tocchet se kvůli sázkařskému skandálu dočasně vzdal funkce. O uvolnění z postu asistenta Wayna Gretzkého ve středu večer požádal komisionáře NHL Garyho Bettmana, který mu vyhověl s tím, že po dobu vyšetřování nesmí být v kontaktu s týmem ani nikým z NHL.

Článek

Kouč je podle americké policie členem gangu, který během 40 dní přijal více než tisíc nelegálních sázek na sportovní utkání v celkové hodnotě 1,7 miliónu dolarů. Čelí mimo jiné obvinění ze spiknutí a praní špinavých peněz, za což mu hrozí až sedm let vězení.

Vedení NHL bude spolupracovat se státními orgány. "Sledujeme obvinění vůči panu Tocchetovi s největší možnou vážností. Přislíbili jsme plnou spolupráci policii v New Jersey i úřadu státního zástupce," řekl Bettman.

Zámořská profesionální soutěž navíc zahájí vlastní vyšetřování. Povede ho bývalý federální prokurátor Robert J. Cleary, který se proslavil v devadesátých letech jako zástupce státu při soudu s Theodorem Kaczynským přezdívaným Unabomber. Ten během 17 let provedl 16 teroristických útoků, při nichž zaslal výbušninu vyhlédnuté oběti poštou. Za činy, které si vyžádaly tři oběti, byl v roce 1998 odsouzen ke čtyřem doživotním trestům.

Prostřednictvím Toccheta údajně sázeli mimo jiné i někteří hráči NHL či Gretzkého manželka Janet. Trenér obvinění odmítl. "Obvinění, že Rick Tocchet financoval nelegální sázky a podílel se na organizovaném zločinu, je naprosto mylné a nezodpovědné. Úvahy, že má jakékoliv spojení s organizovaných zločinem, se prostě nezakládají na faktech, jsou urážlivá a zničující," uvedl v oficiálním prohlášení jeho advokát Kevin H. Marino.

Reklama