Hlavní obsah

Kaberle: Soustředil jsem se, abych do puku pořádně praštil

Český obránce František Kaberle se stal v noci z pondělí na úterý hrdinou Stanleyova poháru. V sedmém rozhodujícím zápase finále proti Edmontonu zařídil při výhře Caroliny 3:1 vítěznou branku zápasu. V rozhovoru pro deník Právo vykládal starší z bratrů Kaberleových nejen o vstřelené brance, ale i síle mužstva Hurricanes nebo chystajícíh se oslavách.

Článek

To je asi sen každého hokejisty, rozhodnout finále Stanley cupu. Vám se to vítězným gólem proti Edmontonu povedlo. Nepřipadáte si trochu jako ve snu?

Je to nádherný pocit, ale my jsme sezónu odtáhli jako tým. Prostě na mě ten gól vyšel.

Vaše branka padla v přesilovce, měl jste čas při ní zamířit?

Dostal jsem puk na brusle od Coryho Stillmana, takže jsem se díval dolů a soustředil se, abych do puku hlavně pořádně praštil. Seběhlo se to strašně rychle. Ani jsem neviděl, že to do brány prošlo s tečí obránce. Až když hala řvala, tak mi to došlo.

Z trestné lavice hostů v tu chvíli odjížděl váš bývalý parťák z reprezentační obrany Jaroslav Špaček. Ten musel být po takové porážce dvojnásobně zklamaný...

Abych pravdu řekl, ani jsem si nevšiml, že byl vyloučený zrovna Jarda. Po zápase jsme prohodili pár vět, ale čeští kluci z Edmontonu z toho byli dost špatní.

Je to největší vítězství vaší kariéry, nebo je srovnatelné s pěti tituly mistra světa?

Je to úplně jiné. Kvůli Stanley cupu jsme tvrdě makali celou sezónu. Šampionát je čtrnáctidenní turnaj, kde se mužstva musí držet štěstí.

Za stavu 3:1 na zápasy jste dvakrát promarnili možnost ukončit finálovou sérii. Co jste si říkali před rozhodující bitvou?

My jsme byli v pohodě. Vůbec jsme si nepřipouštěli, že bychom prohráli tři utkání v řadě. To se nám stalo jen jednou někdy na podzim. Unavení jsme byli, ale zmátořili jsme se.

Před zápasem jste spal dobře?

Výborně. To před startem série jsem byl mnohem nervóznější.

Věřili jste si po celou dobu finále, že vám trofej neunikne?

Po prvních dvou vyhraných zápasech jsme tušili, že jsme na dobré cestě. Pravda ale je, že jsme určitě mohli vyhrát na méně zápasů a neznervózňovat fanoušky...

Edmonton dotáhl ztrátu dvou zápasů, necítili jste se v tu chvíli v krizi?

Ten šestý duel byl dost zvláštní. Oilers celou dobu nedávali góly z přesilovek a najednou jim to napadalo do brány. My jsme ale nakonec dokázali, že máme víc síly.

Měl jste v té euforii čas najít si na trofeji jména předchozích českých vítězů?

Ty štítky jsou popsané dost malým písmem a strašně nahusto. Až doma v létě se na to kouknu. Jinak je ale Stanley cup dost těžký, z toho zvedání mě celkem bolelo rameno.

Jak jste slavili bezprostředně po triumfu?

Nic velkého to nebylo, normálka. Ale kdy jsem přišel domů, to si teda nepamatuju.

To ale určitě není všechno, co vás ještě čeká?

Zrovna se chystám na projížďku městem. Určitě se sejde spousta fanoušků, kteří nás v play-off neuvěřitelně podporovali.

Co vousy, které jste si nechal narůst v play-off, už jste se oholil?

Na projížďku si je ještě nechám, ale pak se s nimi konečně rozloučím.

Co říkal na vaše vítězství táta, byl dojatý?

Bohužel se to sešlo tak, že táta v den zápasu letěl domů. Byl v Americe na celé play-off, ale o tom, že jsme vyhráli Stanley cup se dozvěděl až v Praze... Dost ho mrzelo, že u toho nebyl.

Váš bratr Tomáš má teď alespoň motivaci, aby se vám jednou vyrovnal...

Moc bych mu to přál, protože je to vážně skvělý pocit. Brácha mi volal hned po zápase. Koukal se v Kladně v jednom sportbaru. Byl strašně nadšený.

Kdy se chystáte do Česka?

Na konci měsíce. Teď ale pojedeme na dovolenou. Hlavně chci trochu klidu.

V Carolině vám končí smlouva. Už jste přemýšlel, co dál?

Mně se tu líbí, nebráním se prodloužení kontraktu. Uvidíme, jaké plány bude mít vedení Hurricanes.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.