Hlavní obsah

Jágr: Nečekal jsem, že bude tak těžké sehnat práci v NHL! Nejvážnější jsou jednání s Kladnem

Brno

Přesně čtyři měsíce po svém posledním zápase za Floridu nastoupil Jaromír Jágr ke svému dalšímu utkání, v Brně se zúčastnil rozlučky svého bývalého spoluhráče z Panthers Martina Havláta s kariérou. Pětačtyřicetiletý útočník zaznamenal při výhře nad Kometou 10:5 jednu branku a pak se rozpovídal i o své budoucnosti. Už více než měsíc čeká, jestli k němu dorazí vhodná nabídka z NHL.

Jaromír Jágr o své hokejové budoucnostiVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak jste se po tak dlouhé pauze na ledě cítil?

Byla to exhibice, o nic nešlo, nehrálo se naplno. Bylo by to horší, kdyby Brno hrálo naplno.

Vy jste naplno hrál?

Já už ve svých letech musím.

Byla pro vás Havlátova rozlučka inspirací, až budete končit s kariérou i vy?

Těžko říct, já raději odejdu v klidu a nikomu to říkat nebudu.

To se snad ani nedá, ne?

Já to udělám, nebojte se.

Je těžké se připravovat na novou sezónu, když ani nevíte, jestli budete působit v zámoří na užším ledě, či v Evropě na širším?

Že bych dělal změny v tréninku... Nějaké tam samozřejmě jsou, ale spíš je to trošičku nepříjemné kvůli tomu, že nevíš, kde skončíš. Takový rozdíl to ale zase není.

Máte nějaké indicie, kde byste mohl hrát?

Nejvážnější jednání jsou s Kladnem. Má rozumného majitele, který ví, co chce. (směje se)

Opravdu nevíte nic bližšího o případném zájmu z NHL?

Opravdu vůbec. Nemám tušení, nechávám to na svém agentovi. Je tam pár mužstev, která nějakým způsobem projevila zájem, ale nic konkrétního.

Co ve vašem rozhodování hrají nejdůležitější roli?

Především zájem (klubu). Čím větší by byl, tím větší je šance, že dostaneš lepší roli. Jak ji potom využiješ, to už záleží na mně. To je jediná věc, o kterou se musím starat. Nic jiného nemá smysl řešit.

Takže není až tak důležité, aby s vámi daný tým počítal do některé z prvních dvou formací?

Na tom mi až zas tolik nezáleží. Moc dobře vím, že už nejsem hráč jako před deseti patnácti lety, kdy jsem rozhodoval zápasy. Jedna věc je, jestli tě trenéři dají do nějaké pozice. Druhá pak, jestli ji dokážeš využít.

Můžete být konkrétnější?

Pro mě by bylo lepší, kdybych byl ve druhé nebo ve třetí formaci, protože nastupuješ proti horším hráčům i obráncům. Co si budeme povídat, já jsem ve své kariéře ještě takové štěstí neměl. Aspoň ne v posledních letech. I na Floridě jsem vždycky nastupoval proti těm nejlepším, což je vždycky hrozně těžké.

Bavíte se spekulacemi v médiích, kde by o vás mohli mít zájem?

Neřeším to.

V NHL vám chybí jen 57 zápasů k překonání rekordu Gordieho Howea v počtu odehraných duelů v NHL. Je to pro vás motivace?

Vůbec, nikdy jsem to neřešil. Je pravda, že když jsem se do NHL z Ruska vracel, hrozně jsem chtěl udělat dva tisíce bodů. Ale to je hrozně daleko. Na druhou stranu jsem taky nečekal, že bude tak těžké sehnat v NHL práci.

Takže ani 36 gólů na vyrovnání druhého Howea nehraje roli ve vašem rozhodování...

To bych musel hrát minimálně dvě sezóny...

Pakliže byste se rozhodl k návratu domů, dokážete si představit oblékat jiný dres než ten kladenský?

Výhoda toho, že bych hrál za Kladno; mimo toho, že bych byl doma; je, že bych měl pořád šanci kdykoli odejít do NHL, kdyby se naskytla nějaká příležitost. Kdyby se třeba někdo zranil. Mohl bych se ze dne na den sebrat a odejít do NHL. Pokud bych nastoupil v extralize, nešlo by to. Musel bych čekat, až extraliga skončí.

Reklama