Hlavní obsah

Hokejisté USA potřetí za sebou vyhráli MS osmnáctek

CRIMMITSCHAU

Hokejisté USA potřetí za sebou vyhráli mistrovství světa hráčů do 18 let. Ve finále v Crimmitschau dnes v třetí třetině dotáhli dvoubrankovou ztrátu a porazili Švédsko 4:3 v prodloužení. Rozhodující branku vstřelil v 67. minutě Connor Murphy. Bronz získalo Rusko, které v duelu o třetí místo zdolalo Kanadu 6:4.

Článek

Švédové byli blízko premiérovému světovému titulu; v této věkové kategorii triumfovali naposledy v roce 1998, kdy se ještě hrál jen evropský šampionát. V repríze loňského finále se švédský tým dostal do vedení už ve čtvrté minutě gólem Filipa Forsberga, osm vteřin před koncem úvodní třetiny ale využil přesilovku Jacob Trouba.

Po druhém dějství Švédsko vedlo o dvě branky, skórovali Albin Blomkvist a Gustav Björklund. Američané snížili už v druhé minutě třetí části, ale po Murphyho gólu dlouho marně usilovali o vyrovnání. Až 89 sekund před koncem se přece jen prosadil Reid Boucher.

Spojené státy dostaly v prodloužení šanci rozhodnout po vyloučení Oscara Klefbloma. Švédové se v oslabení sice ubránili, ale dvě vteřiny po skončení přesilovky ukončil zápas svým druhým gólem ve finálovém utkání Murphy.

Rusové berou bronz

Sborná po úspěchu v boji o bronz dosáhla na medaili po loňském půstu v Bělorusku, Kanada chybí na stupních vítězů v této kategorii už potřetí za sebou.

Dvěma góly a asistencí se podílel na výhře Ruska nad Kanadou Nikita Kučerov, který tak vyhrál produktivitu turnaje s rekordními 21 body za 11 branek a deset asistencí ze sedmi zápasů. Překonal tak dva roky staré maximum Fina Toniho Rajaly, jenž v amerických městech Fargo a Moorhead zaznamenal v šesti duelech 19 bodů za deset tref a devět přihrávek.

Kučerov otevřel ve 12. minutě skóre, pak ale Kanaďané otočili stav v přesilovkách, když v klasické početní výhodě vyrovnal Murphy a pak se v pěti proti třem prosadil Quine. Sborná rozhodla třemi góly v polovině utkání během 165 vteřin, když skórovali Jakupov, Tkačev a dokonce v oslabení znovu Jakupov.

Náskok zvýšil už na 5:2 Kučerov, Kanada zkorigovala na konci druhého dějství trefou Murrayho. Závěr zdramatizoval v 59. minutě při power play Ritchie, ale čtyři sekundy před koncem dovršil do prázdné branky hattrick Jakupov, který v utkání nasbíral celkem čtyři body.

Finále:
USA - Švédsko 4:3 v prodl. (1:1, 0:2, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Trouba (C. Murphy, Boyd), 42. C. Murphy (Grimaldi, Miller), 59. Boucher, 67. C. Murphy (Russo) - 4. Forsberg, 33. Blomkvist (Björklund), 38. Björklund (W. Karlsson, K. Johansson). Rozhodčí: Klein (Kan.), Salminen - Suominen (oba Fin.), Dussureault (Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 5007.
USA: Gibson - Murphy, Russo, Trouba, Jones, Paliotta, McCabe, Kaib - Samuelsson, Haggerty, Carlson - Kerdiles, Biggs, Boyd - Miller, Boucher, Grimaldi - Pietila, Larraza, Bardreau - Reid. Trenér: Ron Rolston.
Švédsko: Lundström - Brodin, Klefbom, Bengtsson, K. Johansson, Nilsson, Vikstrand, Blomkvist - Boyce Rotevall, Rask, Zibanejad - Nermark, Lundberg, Wedin - Bjöklund, W. Karlsson, Forsberg - Blomstrand, D. Lillieström Karlsson, Fröberg. Trenér: Rikard Grönbork.
O 3. místo:
Kanada - Rusko 4:6 (1:1, 2:4, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. R. Murphy (Ritchie, Quine), 24. Quine (Scheifele, R. Murphy), 38. Murray (R. Murphy, Locke), 59. Ritchie (R. Murphy) - 12. Kučerov, 28. Jakupov (Koňkov), 29. Tkačev (Jakupov), 31. Jakupov (Tkačev), 36. Kučerov (Grigorenko, Jarullin), 60. Jakupov (Kučerov). Rozhodčí: M. Johansson (Švéd.), Stricker - Müller (oba Švýc.), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2024.
Konečné pořadí:
1. USA, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. Kanada, 5. Finsko, 6. Německo, 7. Švýcarsko, 8. Česká republika, 9. Norsko - sestup, 10. Slovensko - sestup.

Reklama

Související témata: