Hlavní obsah

Do Síně slávy českého hokeje vstoupí Hrbatý, Kučera, Lang a Křížek

Praha

Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a Pavel Křížek. Bývalí úspěšní hokejisté i slavný masér Křížek se pocty dočkají před čtvrtečním pražským zápasem reprezentace proti Finsku, který bude součástí turnaje Channel One Cup. Všichni by měli být slavnosti osobně přítomni. Síň slávy se tak dočká rozšíření opět po roce.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý český hokejista Robert Lang ve čtvrtfinálovém duelu olympijských her v Nagenu proti USA.

Článek

"Jsou to čtyři výjimečné osobnosti. Mezi dvanáctičlennou návrhovou komisí probíhá vždy dlouhá diskuze, nicméně teď už mohu prozradit, že tentokrát byl hned v prvním kole navržen masér Pavel Křížek, ostatní až v těch dalších," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf návrhové komise Síně slávy českého hokeje Dominik Hašek.

Třiasedmdesátiletý Hrbatý reprezentoval v 70. letech a svými góly se podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Grenoblu 1968. Na mistrovstvích světa se bývalý hráč jihlavské Dukly dvakrát radoval z bronzu.

Devětačtyřicetiletý Kučera byl v roce 1996 členem reprezentačního týmu, který na šampionátu ve Vídni získal zlaté medaile a zahájil tak zlaté období českého hokeje. Plzeňský odchovanec má ve sbírce i čtyři bronzy z MS.

Poprvé přijde řada na maséra

Nejmladším z trojice oceněných hokejistů je čtyřiačtyřicetiletý Lang. Olympijský vítěz z Nagana a Kučerův spoluhráč na MS 1996 byl na olympiádě v Turíně 2006 kapitánem národního týmu a má tak ve sbírce i olympijský bronz. Součástí třetího týmu na ZOH byl i v roce 1992. Lang má za sebou také úspěšnou kariéru v NHL, ve které odehrál včetně play off přes tisíc zápasů.

Masér Křížek bude do Síně slávy uveden v "nehráčské" kategorii, ve sbírce má však více úspěchů než jednotliví hokejisté. Byl totiž členem realizačních týmů na zlaté olympiádě v Naganu i na šesti světových šampionátech, které Češi vyhráli.

"Je to první masér v historii, jenž se přijetí dočká. Je to legenda mezi maséry. Nejen vynikající profesionál, ale i člověk, který vždy dodal týmu dobrou náladu. Už jen ta čísla... Třicet MS, osm olympiád, to nemá snad nikdo na světě mezi maséry, trenéry a dalšími činovníky," řekl Hašek.

"Zajímavé u něho je, že když se bavíte s hráči ze 70. let, tak o něm mluví stejně jako ti, co jsme byli třeba na olympiádě v Naganu 1998. Tu dobrou náladu si udržel a byl to také jeden z důvodů, proč byl u nároďáku tak dlouho," doplnil Hašek.

Síň slávy byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Před letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě se dočkala kamenné podoby v Galerii Harfa, sousedící s O2 arenou.

Aktuálně má 118 členů. Naposledy do ní byli uvedeni před rokem bývalí úspěšní hokejisté Jan Havel, František Ševčík, Ladislav Šmíd starší a in memoriam někdejší televizní komentátor Luděk Brábník.

Reklama

  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko zítra 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.