Hlavní obsah

Dojde k poslednímu boji o nominaci na MS

PRAHA

Boj o nominaci na hokejové mistrovství světa vrcholí. Z aktuálního seznamu 30 hráčů, kteří jsou nyní v přípravě, plánuje trenér Alois Hadamczik po sobotní generálce s Finy vyřadit dva nebo tři obránce a zřejmě i dva útočníky.

Článek

„Sestava na sobotní zápas už se dost blíží podobě týmu pro šampionát. Na některých postech se rozhoduji mezi dvěma, třemi hráči. Pár rozhraní v sestavě je, jinak mám o složení týmu ale poměrně jasno,“ soudí trenér. „Nemá smysl tajit, že do Moskvy určitě pojedou Čechmánek, Výborný, Hlinka nebo Čajánek, proto s námi taky necestovali do Finska. Mají být klíčovými osobnostmi mužstva a chtěl jsem, aby si maximálně odpočinuli a získali co největší pohodu,“ naznačuje Hadamczik.

Sobotní zápas může být ohledně nominace důležitý ale třeba pro Čáslavu, Blaťáka, Bednáře nebo Balaštíka. Trenér právě u nich hledá potvrzení některých hráčských vlastností a předností, které by při konečném skládání mužstva mohly převážit. „Třeba Bednář dostává možnost přesvědčit mě, ale chci od něj kvalitní výkon,“ tvrdí kouč. „Vnímám důležitost zápasu pro mne osobně a chci udělat maximum pro udržení se v týmu. Naskočím vedle nových spoluhráčů, ale jsem přizpůsobivý a jak jsem starší, tak už ten boj o nominaci tak neprožívám,“ říká útočník Jaroslav Bednář.

Na soupisku 23 jmen 

Přetlak je i mezi obránci. Jsem rád, že dostanu příležitost v generálce a chci se předvést v co nejlepším světle. Cítím se po finále ligy docela dobře, i když zamrzelo, že jsme nedosáhli až na titul. Nad možnostmi své nominace nepřemýšlím, i když na mistrovství bych jel moc rád,“ tvrdí pardubický Petr Čáslava. „Rozhodnutí nechám na trenérovi, budu hrát naplno se snahou nechyboval,“ říká Miroslav Blaťák.

V obtížné pozici jsou obránci Platil, Zíb, Žižka i útočníci Kohn, J. Straka a Rolinek, kteří by v sobotu hrát neměli. „Třeba Rolinek ale vůbec nevypadává z nominačního souboje, líbil se mi ve čtvrtečním zápase ve Finsku pohybem i hrou do těla,“ tvrdí Hadamczik. „Mám docela rozpolcené pocity, když se nedostanu ani v jednom utkání s Finy vůbec na led a hrozí mi vyřazení z kádru na poslední chvíli. Jsem ale i na tuto variantu připraven, i když by mě hodně mrzela,“ přiznává Tomáš Žižka.

„Nominační rozhodnutí jsou pro mne těžká, ale kádr můžeme uzavřít klidně až den před odletem do Moskvy, tedy ve středu 25. dubna,“ tvrdí Hadamczik, který na soupisku při MS smí zařadit 23 hráčů s tím, že dva další mohou být doplněni v průběhu turnaje.

Trenér ale bude určitě čekat, jak dopadnou série prvního kola Stanley cupu. Zajímají ho hlavně dvě, protože z Nashvillu by určitě stál o Židlického a s ním hrající San Jose by mohlo nabídnout M. Michálka. Ze souboje New Jersey s Tampou by bral kapitána Ďáblů Eliáše a od soupeře Prospala i Kubu. „O jménech můžeme mluvit, až budou ti hráči k dispozici,“ říká opatrně.

Reklama