Hlavní obsah

Marek rozhodl trestným střílením o výhře nad Finskem

PRAHA-tv

Čeští hokejisté ve čtvrtek zdolali na úvod Karjala Cupu v Helsinkách domácí Finsko 3:2. Rozhodující gól prvního utkání série Euro Hockey Tour vsítil necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou ze samostatného nájezdu Jan Marek. V závěru mohl srovnat finský Hahl, ale Hnilička vytěsnil jeho střelu ramenem. Další zápas turnaje sehraje národní tým v sobotu proti Švédsku.

Článek

Do prvního podniku Euro Hockey Tour vstoupili proti domácím Finům lépe čeští reprezentanti. V první přesilové hře českého týmu vystřelil Skuhravý z pravého mezikruží a jeho nadvakrát tečovaná střela skončila za zády finského gólmana. Posledním, kdo se dotkl puku, byl jeho parťák z Karlových Varů Petr Kumstát.

Z vedení se Češi neradovali dlouho. Ve čtvrté minutě vybojovali Finové v útočném pásmu buly a střela obránce Aalta skončila za brankářem Hniličkou. Do konce první třetiny se mohly radovat z gólu oba týmy. V desáté minutě však Markovu střelu zastavila Niemiho lapačka a o tři minuty později zasáhl Hnilička nadvakrát proti Leinovi.

Češi udeřili i na začátku třetí třetiny

Ve druhém dějství se červené světlo za oběma brankáři nerozsvítilo. Nejblíže měli ke vstřelení gólu Češi ve 39. minutě, kdy ujížděli tři útočníci na jediného beka Suomi. Irglova střela jen těsně minula levou tyčku. Když se na druhé straně neprosadil před Hniličkou Laaksonen v úplném závěru třetiny, šlo se do závěrečné dvacetiminutovky za vyrovnaného stavu.

Svěřencům trenéra Hadamczika se však hned ve 41.minutě naskytla příležitost přesilové hry a nabídnutou možností nepohrdli. Leoš Čermák našel v mezikruží osamoceného Tomáše Rolinka a pardubický útočník poslal švihem mezi finské betony svůj tým do vedení.

Po inkasované brance přidali hráči ze země tisíce jezer na důrazu. Vyrovnat stav mohli v nabídnuté početní výhodě, ale Hentunenova střela za zády českého gólmana neskončila. Následně zavřeli domácí hokejisté českého lva v jeho obranném pásmu a v polovině třetí třetiny se dočkali branky. Útočník Pesonen poslal doraženou střelu z velkého úhlu nad Hniličkovu vyrážečku.

Parádní blafák Marka rozhodl

Tlak Finů po inkasované brance čeští hokejisté přežili. Naopak po úmyslném posunutí branky Laamanena dostal forvard ruského Magnitogorsku Jan Marek možnost trestného střílení. Na jeho ukázkový blafák byl finský brankář krátký.

Vedení 3:2 Češi již nepustili, přestože čtrnáct sekund do konce měl na hokejce vyrovanání Hahl, ale Hnilička jeho ránu ramenem vytěsnil.

Finsko - Česká republika 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)on-line
Branky a nahrávky: 4. Aalto (Immonen), 51. Santala (Pesonen) - 3. Kumstát (Skuhravý, Sičák), 41. Rolinek (Čermák, Melichar), 59. Marek z trestného střílení. Rozhodčí: Rönnmark (Švéd.) - Kekäläinen, Terho (oba Fin.). Vyloučení: 5:10. Využití: 0:2. Diváci: 7000
Česká republika: Hnilička - Hrabal, Čáslava, F. Novák, Melichar, Krstev, Blaťák, Sičák, Zíb - Irgl, Marek, Varaďa - Čermák, J. Straka, Rolinek - Bednář, Červenka, Tomica - Kumstát, Skuhravý, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček
Finsko: A. Niemi - Laamanen, Saravo, Väänänen, Niinimaa, Aalto, Laatikainen, Puistola, A.- J. Niemi - Hentunen, Hahl, Pyörälä - Leino, Santala, Pesonen - Koivisto, Immonen, Laaksonen - Rita, Pakaslahti, Pirnes. Trenéři Doug Shedden, Jukka Jalonen a Timo Lehkonen

Reklama

Související témata: