Hlavní obsah

Rolinek přemítá nad dalším působištěm, rád by ale setrval v Rusku

LIBEREC

Hokejový útočník Tomáš Rolinek zvažuje po své první sezóně v zahraničí, kam povedou jeho další kroky. Smlouvu má v Pardubicích, ale rád by setrval v Rusku, kde si v dresu Magnitogorsku zahrál Victoria Cup proti New Yorku Rangers, Ligu mistrů a nově vzniklou KHL. Sezónu by rád završil startem v českém týmu na světovém šampionátu.

Článek

Devětadvacetiletý forvard odehrál v Magnitogorsku 54 utkání, v nichž si připsal 39 bodů za 24 branek a 15 asistencí. V play off přidal ve 12 duelech osm bodů. Metallurg sice vypadl již v semifinále, přesto byl Rolinek celkově spokojený. "Přestože jsme nevyhráli z těch tří soutěží nic, tak si myslím, že to byl úspěšný rok," řekl Rolinek novinářům.

Kde bude působit v příští sezoně, není jisté. Rusko však preferuje před ostatními nabídkami. "Mám možnost být ještě v Rusku a každopádně tam chci ještě alespoň rok vydržet. Jsem tam po všech stránkách spokojený," řekl Rolinek. "Můj agent sonduje zájem i jiných klubů, ale je tam i zájem z Magnitogorsku," dodal.

Rolinek si dobře sedí s Markem

Jednání ale teprve začínají. "Teprve teď se hráčská asociace s KHL dohodly na nějakých pravidlech. Jsem zvědav, jak dopadne i Honza Marek a kde bude hrát," uvedl Rolinek. Případné další kroky totiž konzultuje se svým spoluhráčem z jedné útočné formace. Oba si velmi dobře sedí. "Bavíme se o tom, ale každý z nás má jiné priority a nerad bych to víc rozebíral," dodal Rolinek.

V jeho případě je jednou z nejzásadnějších priorit rodina. A v tomto směru má u něj Magnitogorsk hendikep. "Není to nijak super město, je tam špatné cestování a my máme dvě děti. Co mi na tom nejvíce vadí, je sedmihodinová cesta z Jekatěrinburgu, kde nepotkáváte žádné vesnice, nic, jedete lesem, polem, není tam ani signál. Mám trochu strach, kdyby se tam třeba porouchalo auto, tak co by se s tou rodinou stalo," líčil Rolinek.

Marek se zase netají touhou prorazit do NHL. "Vím, že tam vždycky chtěl, ale jestli chce ještě, když si udělal tak super jméno v Rusku, to je potřeba se zeptat jeho. Já osobně si myslím, že zůstane v Rusku."

Finance příchází na pořad dne

Pokud by Rolinek opravdu setrval v KHL, musel by se připravit na celoplošné snížení platů v soutěži, které by se mělo pohybovat v rozmezí pěti až 20 procent. "O těch financích ještě moc nevím, ale počítám, že příští týden to přijde na řadu a budu vědět, o kolik se mi sníží plat a další věci okolo," vysvětlil.

Nad návratem na východ Čech třeba i s ohledem na střelce Petra Sýkoru, který ukončil mistrovským titulem angažmá v Davosu, zatím nepřemýšlí. "Hráli jsme spolu dvě sezony a samozřejmě zahrát si zase s ním by i pro mě znamenalo, že bych posbíral nějaké body. Jemu se daří, dává hodně gólů, je to střelec a ty nahrávky tam pak skákaly. Ale jak jsem řekl, chci být ještě v Rusku a hrát tam," prohlásil Rolinek.

Příjemnou starostí je pro něho nyní účast na srazu národního týmu před MS. Ve čtvrtečním vítězném duelu proti Švédsku hrál zápas po třítýdenní pauze. "Měl jsem toho ve třetí třetině plné zuby. Už jsem tahal nohy a pomalu se nemohl rozjet. Síla v těch nohách chybí. Vlastně jsem 14 dní odpočíval, byl jsme párkrát v posilovně, šlapal na kole, ale led se nedá ničím nahradit. Po takové době to byl hodně těžký zápas, ale doufám, že v sobotu to bude lepší," řekl Rolinek.

Rovnocenný trénink

Společně s Markem, který v reprezentaci také nechybí, však po ligové sezoně trénoval. "On už teď bydlí v Praze, já v Pardubicích, takže jsme trénovali sami zvlášť a jen jsme si řekli, co kdo dělal, abychom byli na stejné úrovni," smál se Rolinek.

Sehranou dvojici doplnil v duelu se Švédy talentovaný Marek Kvapil z Vítkovic, kterého Rolinek vůbec neznal. "Ale potvrzuje, že je výborný hráč. Dobře bruslí, má výbornou střelu a je to takové typické pravé křídlo s tahem na bránu. Sedí k nám. Musím ho pochválit, příjemně mě překvapil," ocenil Rolinek čtyřiadvacetiletého útočníka.

Kvapil se zatím ukazuje ve velmi dobrém světle na postu, kam by měl v plánech trenérů spíše pasovat Zbyněk Irgl z ruské Jaroslavle. Rolinek však nechává rozhodnutí na trenérech. "Můžou tam také nechat Marka Kvapila a Zbyňka tam dát místo mě, je spousta možností," uzavřel Rolinek.

Reklama

Související témata: