Hlavní obsah

Jandačovi při inspekci v zámoří vymizely dva otazníky

PRAHA

Nad olympijskou nominaci hokejistů se vyjasňuje. Asistent reprezentačního kouče Josef Jandač po návratu z dvoutýdenní inspekční cesty do NHL přiznal, že během ní zřejmě vymizely dva otazníky v sestavě.

Článek

„S trenérem Růžičkou jsme si asi třikrát volali už přes oceán a ve středu si společně sedneme, abychom všechny moje poznatky rozebrali. Můžeme se bavit i dost bouřlivě. Nechci tady detailně pitvat jména, ale byly tam pro nás dva otazníky a ty z mého pohledu vymizely. Na diskusi zůstali tak tři beci a tři, čtyři posty v útoku,“ řekl Jandač na ruzyňském letišti.

V zámoří viděl na vlastní oči třináct utkání a v nich i většinu hráčů zařazených do širšího olympijského výběru. „Nejel jsem tam ale proto, abych říkal, ty pojedeš a ty ne, konečné slovo bude mít stejně Růža. Spíš jsem se kluků ptal, co hrají, na co jsou zvyklí a co jim vyhovuje,“ líčil Jandač, kterého doprovázel generální sekretář hokejového svazu Urban.

„Zvládli jsme vše, co jsme si plánovali, i když některé letecké přestupy sedly na minutu. Domácí hráče jsme potkávali ve family room, kde bylo po utkání dost času promluvit si, ale většinou jsme zvládli krátce se pobavit i s těmi z hostujících celků,“ přiznal Jandač potěšený tím, že řada českých hokejistů je ve svých týmech hodně vytěžovaná.

Plekanec vypadal dobře

„Opravdu velmi dobře vypadal Plekanec v obou zápasech Montrealu, které jsme viděli. Hodně prostoru má i Prospal v Rangers a překvapilo mě, jak moc hrají mladí, ať už Frolík na Floridě, Hanzal ve Phoenixu, Fleischmann za Washington či Krejčí v Bostonu,“ vyprávěl Jandač a nevyloučil nominaci Špačka, i když ten po ZOH 2006 v Turíně oznámil, že v reprezentaci končí. „Myslím, že pokud dostane pozvánku, tak do Vancouveru přijede.“

Pozitivní zprávy Jandač přivezl i o brankářích. „Vokoun sice není v top mužstvu, ale chytá spolehlivě a každé utkání má hodně zásahů,“ přiblížil trenér, jemuž se líbily i výkony Pavelce. „Je to mladý kluk, který využil šanci a mě osobně přesvědčil, že na olympiádu má,“ uvedl.

Nechtěl ale dojem z inspekce ani přeceňovat. „Třeba Kaberlemu se utkání, které jsme viděli, zrovna nepovedlo, ale to nijak nezmenšuje jeho nominační ambice. Stejné je to u Eliáše, která hrál na nezvyklém postu centra a hned mně hlásil, že to nebylo zrovna ono,“ dodal trenér. „Neviděli jsme teď na vlastní oči třeba Hejduka, ale to neznamená, že bychom o něj nestáli. U něj to bude spíš otázka zdravotního stavu, zase má potíže s koleny. Bohužel definitivně škrtnout musíme Hemského, ale zranění promlouvají do každé nominace,“ uvažoval Jandač.

Z možných opor se ale dost trápí Havlát v Minnesotě. „Nedostává moc prostoru, ale na puku je silný, pokud ho má. Jeho statistiky sice nejsou nejlepší, ale když bude nominován, určitě bude chtít všem ukázat, že hokej hrát umí,“ doplnil trenér s tím, že velkým osobním zážitkem pro něj byla parádní atmosféru duelů ve Washingtonu a Montrealu. „Tam mě to fakt bavilo, celá cesta byla hodně poučná i z trenérského pohledu. Před olympiádou není žádný čas na přípravu, sejdeme se Vancouveru a hned jdeme hrát. Budeme mít mix kluků z NHL a evropských ligových soutěží, proto chceme hru co nejvíc zjednodušit,“ vysvětlil.

Reklama