Hlavní obsah

Jandač dal přednost trénování klubu, jeho jméno tají

PRAHA

Už před dnešní volbou hlavního kouče české hokejové reprezentace na období od příští sezony vypadl z okruhu možných kandidátů současný asistent trenéra národního týmu Josef Jandač. Podle svých slov totiž nemohl čekat až do konce dubna na rozhodnutí a po dvou letech se vrací na lavičku klubu, jehož jméno však zatím tají.

Foto: Petr Horník, Právo

Asistent trenéra hokejové reprezentace Josef Jandač

Článek

"Zájem jsem měl, ale do určité doby. Pak se situace změnila a vyvinula jinak. Já už jsem taky nemohl čekat, řešil jsem nějaké svoje nabídky. Oddaloval jsem to předtím do nejpozdějšího možného termínu a už jsem chtěl mít nějakou jistotu," řekl novinářům Jandač po dnešním tréninku české reprezentace v pražských Letňanech.

Dnešní dění na Českém svazu ledního hokeje tak prý už šlo mimo něj. "Už jsem se potřeboval domluvit na nějakém angažmá, a když rozhodnutí směřovalo až na konec dubna, tak už bylo pozdě. Nechtěl jsem dál čekat, jestli půjdu do situace, kde budou na reprezentaci dva, tři či více kandidátů," doplnil Jandač. "Předtím probíhaly hovory delší dobu, jestli bych měl chuť a zájem. Asi standardně, jak se to děje, aby oslovili trenéra. Už delší dobu jsme ale byli domluveni na této situaci," dodal ke kontaktům ze svazu.

Své další působiště nechce jednačtyřicetiletý Jandač zatím zveřejnit. Zájem o jeho služby byl údajně v Kontinentální lize. V extralize není obsazené prakticky jen místo v Karlových Varech. Do Vítkovic podle některých zpráv míří místo Aloise Hadamczika Mojmír Trličík, v Kladně jsou domluvení na pokračování Otakara Vejvody. "Brzy se to dozvíte, jsme víceméně domluveni. Dokud ale není podpis, tak to není definitivní," tajil své působiště Jandač.

Na klubové scéně naposledy působil v Českých Budějovicích, které v roce 2005 dovedl zpět do extraligy a pak s nimi třikrát postoupil do semifinále. Pracovní změnu pak jako asistent trenéra reprezentace přivítal a odpočal si od každodenního dění na klubové úrovni, věnoval se více rodině.

"Práce u nároďáku mě obohatila. Poznal jsem jiný, mezinárodní hokej. Čeká nás ještě jedna akce, takže nechci mluvit v minulém čase, ale dalo mi to velkou zkušenost a hlavně jsem si odpočinul. Mám malé děti, rodinu a měl jsem i čas víc se věnovat jiným věcem než každodenně hokeji," doplnil Jandač.

Od startu nové sezony se vrhne opět do práce v novém působišti s čistou hlavou. "Dostal jsem novou chuť do hokeje, ale není to tak, že bych měl absťák po každodenním hokeji a toužil po klubové úrovni. Pokud by byla možnost trénovat nároďák jako hlavní trenér, tak je to pro každého asi to nejvyšší, co může být," doplnil Jandač.

Nicméně v současné době dostal přednost Hadamczik, i když se Jandač cítil na to, že by mohl dostat šanci. "Já jsem, myslím, po dvou letech nasbíral dostatečné zkušenosti na to, abych mohl dělat hlavního trenéra, a cítil jsem se na to. Před dvěma roky bych kandidaturu v žádném případě nepřijal. Byl jsem rád, že si mě k sobě Vláďa Růžička vzal a dal mi tu možnost se rozkoukat v mezinárodní scéně," doplnil Jandač.

Nechtěl moc komentovat, co mohlo rozhodnout pro Hadamczika. "V médiích je to prezentované tak, že pan Hadamczik má nějaké dlouhodobější zkušenosti. Přivezl medaile v prvním roce, kdy u reprezentace začínal. My jsme působili u týmu dva roky, zatím jsme nepřivezli nic," podotkl Jandač, jenž věří, že nyní na Švédských hrách se to změní. "Ale to působení pana Hadamczika bylo tříleté a poslední dva roky neudělal taky nic. My bychom měli mít na hodnocení ještě plus rok, jestli s tím něco uděláme, nebo neuděláme," polemizoval.

Jandač ale také doplnil, že rozhodování podle medailových úspěchů není na místě. "To je historie. Vracet se do poměrně dlouhé minulosti nemá žádný význam. Hráčské generace se mění, musíme reagovat na to, co je v českém hokeji za problémy, a nebavit se o tom, jestli někdo přivezl takové nebo makové medaile. Ale o tom, jestli je to teď momentálně pro český hokej nejlepší řešení," uvedl Jandač. "Já věřím, že to tak bude, a nemám s tím vůbec žádný problém," doplnil k dnešní volbě.

Sám si prý cenní toho, že jeho jméno bylo mezi kandidáty. "Jsem rád, že se moje jméno skloňovalo do poslední chvíle a byl jsem ve hře o hlavního trenéra. To už je samo o sobě pro mě nějaké ocenění," prohlásil Jandač. Hadamczikovi popřál do práce s reprezentací hodně štěstí. "Hlavně mu a českému hokeji přeju, aby se udělal úspěch. Samozřejmě mu jako člověku, který se zabývá stejným povoláním, přeju úspěch, aby český hokej dostal znovu zvuk. A aby měl štěstí, což je k této práci potřeba," dodal Jandač.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko