Hlavní obsah

Vítkovický útočník Klimek se těší na premiéru reprezentaci

HELSINKY

Už zařazení mezi náhradníky si vítkovický útočník Lukáš Klimek cenil, ale nakonec mu zdravotní potíže dalších hokejistů otevřely cestu k debutu v českém národním týmu na turnaji Karjala. Odchovanec ostravské Sarezy dostane šanci v sobotním utkání proti Finsku ve čtvrté formaci s Janem Markem a Ivanem Rachůnkem. Premiéra pro něj bude i dárkem k nedělním čtyřiadvacátým narozeninám.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vítkovický hokejista Klimek se dnes dočká premiéry v reprezentaci.

Článek

"Moc se na první zápas za seniorskou reprezentaci těším a jsem plný očekávání. Asi tam bude mírná nervozita, ale pořád je to jen hokej, takže to s prvním buly opadne a postupně to bude lepší," řekl novinářům Klimek. "Pro mě byl úspěch, i že jsem se dostal mezi náhradníky, a když jsem se dostal i do nominace po vypadnutí některých hráčů, to byl super pocit."

Kvůli zranění se omluvil Zbyněk Irgl z Atlantu Mytišči, ale před Klimkem dostal přednost Petr Kumstát z Karlových Varů. Ten však těsně před pondělním srazem v Praze onemocněl. "Byl jsem z toho trošku překvapený, protože jsem si ráno přečetl, že jede Kumstát. Tak jsem si říkal, že to nevyšlo a za chvilku jsem měl telefon, že jedu. Sbalil jsem si věci a hned jsem přijel," popisoval svou cestu k reprezentační premiéře.

Má radost, že mohl být během turnaje v kabině s šestnácti mistry světa, z nichž patnáct získalo titul letos v Kolíně nad Rýnem. "Je to velký zážitek. Díval jsem se na mistrovství světa v televizi a teď jsem s nimi v jednom mužstvu," pochvaloval si Klimek. Kouč Alois Hadamczik jej trénoval minulé dvě sezony ve Vítkovicích, takže ho dobře zná. "Určitě mi to trochu pomohlo, že ví, co umím."

V mládežnických kategoriích Klimka velké turnaje míjely. "Byl jsme na nějakých srazech, ale mistrovství světa mi uniklo. Nevím, čím to bylo. Asi jsem ještě neměl takovou výkonnost a dospěl jsem pomaleji. Ale hlavně, že se to povedlo alespoň to té seniorské reprezentace," usmíval se.

Čtvrteční zápas v Českých Budějovicích se Švédskem sledoval ze střídačky, ale do hry nezasáhl. I tak poznal, jaký je rozdíl mezi reprezentačními zápasy a českou extraligou. "Nasazení je obrovské, je to nejméně dvakrát tak rychlejší. Na všechno je méně času a ti hráči jsou ve všech soubojích důraznější, lepší, silnější, takže to bude velký skok," je mu jasné. Navíc proti domácímu Finsku. "Bude to super zážitek. Finové hrají doma, takže je lidi poženou dopředu."

Ve Vítkovicích si pochvaluje spolupráci s Petrem Pohlem a Petrem Vránou. "Jsou to super kluci, hodně si rozumíme na ledě i mimo a jsem rád, že nám to klape zatím a celému mužstvu. Snad to tak bude pokračovat," uvedl Klimek. Počítá s tím, že po návratu z Finska bude muset přispět do týmové kasy. "Už když jsem byl mezi náhradníky, tak se ptali, jak si to cením do kasy. Byly různé narážky a až přijedu, tak se to vyřeší," dodal Klimek.

Reklama