Hlavní obsah

Martínek vstřelil gól v reprezentaci po deseti letech. Pak si užíval přízně fanoušků

BRNO

Dvě střely v přesilovce a dva góly. Obránce New York Islanders Radek Martínek si připsal první dva góly české reprezentace v utkání s Ruskem na Českých hrách. Po sezóně v NHL příjemná vzpruha. Klub nepostoupil do bojů o Stanley Cup a rodák z Havlíčkova Brodu ve čtyřiašedesáti zápasech dosáhl na dva góly. Teď? „Nevzpomínám si, kdy jsem se trefil na nároďák,“ usmál se čtyřiatřicetiletý bek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Martínek (uprostřed) slaví gól při návratu do reprezentace do sítě Ruska.

Článek

Gól slavil Martínek v národním týmu naposledy před deseti lety. A dva v jednom utkání? „To bylo při výluce v Budějovicích,“ rozpomenul se zadák Islanders na sezónu 2004/2005.

Proti Rusku těžil v přesilové hře hlavně ze spolupráce Jaromíra Jágra a Romana Červenky. „Je to pěkný takhle v přesilovce otevřít skóre. Krásná přihrávka. Já jen vystřelil, snažil jsem se to cpát nahoru. Kluci to v útoku sehráli výborně, já to jen zakončil,“ nechtěl Martínek moc mluvit o sobě.

Obránce Islanders Radek Martínek se hlásí na srazu české reprezentace.foto: Právo/Milan Malíček

„Je znát, že už jsme spolu déle. Jsou tu zkušení hráči, kteří si řeknou co, kde, jak,“ pověděl obránce, který si užil i velké přízně diváků. Ti po jeho přesných trefách vždy vyvolávali jeho jméno. „To jsem už dlouho nezažil, je to příjemný,“ usmál se Martínek, který podobné stavy v minulých měsících často prožívat nemohl. „U nás byla poloprázdná hala, ale ke konci zlevnili lístky,“ pousmál se Martínek, který nyní chodí na přesilovky s Jágrovým útokem. „Užívám si to.“

Český tým si po čtvrteční výhře s Finskem poradil v sobotu i s Ruskem, což je směrem k mistrovství světa pozitivní zpráva. „Je to dobrý pro sebevědomí, člověk si více věří, ale zase to nesmí být moc velký,“ upozornil jeden z hrdinů druhého utkání na Českých hokejových hrách v Brně. Toho zápasu, kde se hráči i poprali. „Já bych nikoho neuklidnil,“ usmál se Martínek nad otázkou, zda neměl v popisu práce také pěstní souboje.

„S dnešním zápasem je spokojenost, sehráli jsme výborný utkání. Tušili jsme, v čem je síla ruského mužstva, to se nám podařilo eliminovat. Dodržovali jsme, na co jsme se připravili,“ dodal také spokojený asistent trenéra Josef Paleček.

Reklama