Hlavní obsah

Hokejisté pilovali v Letňanech souhru

PRAHA

Dva tréninky stihla v úterý hokejová reprezentace na ledě haly v pražských Letňanech. Po šesti vynucených změnách v nominaci na Karjalu zaměřil trenér Ondřej Weissmann přípravu především na souhru jednotlivých řad.

Článek

"Nacvičovali jsme různé herní situace od zakládání útoku, přes rychlý přechod středního pásma až po modely přesilovek či oslabení. Zkusili jsme i nájezdy, na něž může dojít při remíze v turnaji," přiblížil program Weissmann, jehož svěřenci ve středu po poledni odletí speciálem do Helsinek, kde pro ně ve čtvrtek akce začíná zápasem proti domácím Finům.

"Sestava na Finy by měla odpovídat úternímu tréninkovému složení mužstva. Zapojíme všech třináct útočníků, přičemž mimo řád formací zatím zůstává Olesz," naznačil asistent kouče Radim Rulík.

V červených dresech v úterý trénovali obránci Židlický, Blaťák a s nimi formace Balaštík, D. Výborný, M. Erat. V modrém byli vzadu Pilař, Hejda a útok Rosa, Prospal, R. Dvořák, bílá barva připadla dvojici beků Klesla, Hamr a řadě Hemský, Mikeska, Průcha. Černá trika pak oblékli obránci Ptáček, M. Rozsíval a útočníci Irgl, Burger, M. Hořava a Olesz.

Šedivé dresy pak měli brankáři A. Svoboda s Dubou, jejichž přesné vytížení v turnaji zatím trenéři tají. "Zachytají si v Helsinkách určitě oba. Máme představu, jak by si mohli rozdělit zápasy, ale nejprve to chceme oznámit v kabině. Kdo bude chytat, to se kluci dozvědí v rámci taktické přípravy na zápas s Finskem," sdělil Radim Rulík.

Původní plány padly

Původní představa trenérů o složení formací vzala za své vinou nominačních škrtů. "Nemyslím, že by některá z omluvenek byla účelová, na hráčích se podepisuje náročný extraligový program, který přináší i zranění a navíc je podzimní období chřipek. Takové věci řeší i soupeři," uvedl kouč Weissmann.

Až po upřesnění nominace trenérům vyšla společná pardubická řada. S kapitánem Výborným sice počítali na pozici centra, ale měl mít vedle sebe jiné hráče než zlínská křídla Balaštíka s Eratem.

Beze změn a podle původních plánů tak zůstal pouze útok, v němž kanonýra Rosu doplňuje budějovický tandem Prospal s Dvořákem. Šachy se nevyhnuly ani zadním řadám, Klesla to na reprezentačním tréninku už zkoušel nejen s Hamrem, ale i po boku Židlického.

Burger s Hořavou přijeli odpoledne

Ze tří nahradníků pozvaných až po pondělním srazu stihl celý úterní program reprezentace jen obránce František Ptáček. "Jsme rádi, že přijel, potřebovali jsme spolehlivého defenzivního hráče s pravým držením hole," vysvětlil Weissmann. Kompletní byl národní tým tedy až odpoledne, kdy dorazili i útočníci Jiří Burger a debutující Miloslav Hořava.

"Když ráno všude sněžilo, rozhodli jsme se Burgra netahat v nepříznivém počasí brzy z Ostravy a dopolední tréninkovou fázi v klidu absolvoval s Vítkovicemi. Hořava zase v Kladně zdržela rozlučka s Jágrem a focení s týmem, takže si tam rovněž zatrénoval," vysvětlil manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Zvažovala se i premiérová nominace nejproduktivnějšího českého útočníka ve finské lize Kohna, který však není fit. "Nejsložitější bylo zjistit, jak jsou na tom vybraní náhradníci zdravotně. Musel jsem dost telefonovat, ale nakonec se snad povedlo mužstvo solidně doplnit," usoudil Kusý.

"Už při oznámení nominace jsme měli pro jistotu v zásobě i některé další hráče, z nichž nám ale nyní třeba vypadl nemocný Vrbata," přiznal Kusý. Karlovarská virová epidemie zasáhla i asistenta Rulíka, ale střevní potíže brzy překonal. "Nasadil jsem dietní režim a během dvou dnů se dal do pořádku, ale u trenéra tolik nevadí, když dva dny nemůže jíst. Organismus hráče to nese daleko hůře."

Reklama