Hlavní obsah

Kaberle si zvyká na roli reprezentačního kapitána

PRAHA

Netradiční roli připravili pro obránce Tomáše Kaberleho reprezentační trenéři na turnaji Rosno v Moskvě. Nejproduktivnějšího beka extraligy, který dres Kladna obléká díky výluce v NHL, jmenovali kapitánem národního týmu. "Je to nezvyk. Kapitánem jsem v seniorské kategorii nikdy nebyl," řekl šestadvacetiletý bek.

Foto: ČTK

V NHL válí Tomáš Kaberle v dresu Toronta.

Článek

Kmenový hráč Toronta v tom ale velký problém nevidí. "Zase tak velká změna to není. Nejsem tady jen já. Všichni se hecují a je jedno, kdo je kapitán či asistent. Doufám, že výborná atmosféra nám vydrží až do konce," přál si Kaberle.

V nové roli byl celkem spokojen i s prvním vystoupením českého týmu na tradičním předvánočním turnaji proti Švédsku. "Jsme rádi, že máme dva body. Je to dobrý start, ale nejtěžší zápasy nás teprve čekají. Budou ve dvou dnech, což bude náročné hlavně na fyzičku," předpokládal pokračovatel slavného hokejové rodu.

Den volna se hodí

Stejně jako ostatní českého hráče jej pouze mrzelo, že v duelu se Švédskem neudrželi slibné vedení. "Ještě že Vlasy (Tomáš Vlasák) takhle zvládl samostatné nájezdy," ocenil účastník olympijských her v Salt Lake City tři proměněné samostatné nájezdy trojnásobného světového šampióna.

Kladně hodnotil i dnešní volný den na turnaji, který mohly všechny týmy využít ke kvalitnímu tréninku. "Byl prakticky teprve druhý společný na celé akci. Hodně se cestovalo a je dobré, že den volna tam je, abychom si zatrénovali i pokecali," řekl Kaberle.

Ofenzivní obránce je momentálně jednou z hlavních hvězd české extraligy. I on však možná v příštích dnech bude následovat Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše či Martina Havláta a zamíří do bohaté ruské superligy. "Nikdy jsem neřekl, že zůstanu na Kladně. Vše je v jednání, ale nyní bych se k tomu nevyjadřoval. Vždy je možné vše, chytřejší budu po tomto turnaji," uvedl. Přestupní termín v superlize končí v pondělí 20. prosince, poté budou moci hráči měnit kluby až v únoru.

Nabídek je více

O jeho služby se údajně zajímá zejména Omsk, kam v listopadu z Kladna zamířil Jágr. Kaberle však přiznal, že nabídek má více. "Tady se ale snažím soustředit na hokej a tohle nechávám stranou," bránil se diskusím na téma Rusko. Důležitou úlohu v jeho rozhodování však hraje i stav jednání v zámoří o tom, zda se v letošní sezóně ještě rozběhne NHL.

Kaberle věří, že šance stále existuje. "Ještě nějaký čas je, musíme být všichni optimističtí. Zatím to ale vypadá špatně a všichni hráči jsou připraveni na to, že to může trvat rok nebo rok a půl, což je škoda hlavně pro hokej a diváky. V Kanadě je to sport číslo jedna a podle toho, co jsem slyšel, tak to hodně lidí mrzí," uvedl Kaberle.

Podle něj výluka škodí i popularitě hokeje obecně. "Je to blbá vizitka pro mladé hráče, kteří tam mají své vzory," dodal.

Reklama

Související témata: