Hlavní obsah

O olympiádu se budu prát. A na turnaji chci pokoj s Jardou Jágrem, hlásí Novotný

Praha

Zažil tři poslední světové šampionáty, na tom posledním dokonce nosil na hrudi kapitánské céčko. Teď hokejový útočník Jiří Novotný sní o tom, že se probojuje na olympijské hry do Soči. Klidně jako člen čtvrté formace. „Jsem ale soudnej a vím, kolik dobrých hráčů nejen v NHL máme,“ ví Novotný, jenž vyniká především svou poctivou defenzivní prací, kterou dokáže otrávit zápas nejednomu protihráči. A i takové hráče bude trenér Hadamczik na vrcholné akci potřebovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jiří Novotný během pondělního srazu hokejové reprezentace v holešovické Tipsport areně.

Článek

Snažíte si fakt, že hrajete o olympiádu, nepouštět do hlavy, nebo naopak tento týden do turnaje Channel One Cup půjdete s tím, že do Soči prostě chcete jet a taky to všem ukážete?

Lhal bych, kdybych řekl, že tam nechci. Protože na olympiádu chce asi každý hokejista. Cítím se dobře, jsem zdravý, a když existuje nějaká šance, i když třeba malá, určitě se budu prát. Závěrečné rozhodnutí trenéra už neovlivním, ale ovlivnit to můžu na ledě, o což se budu snažit nejvíc.

Dáváte si větší naděje, když jste za poslední roky s reprezentací objezdil spoustu akcí a trenér Hadamczik tak ví, co od vás může čekat?

Trenéři mě znají, vědí o mých plusech. Ale stejně tak i o těch mínusech. Prostě se teď budu snažit hrát nejlépe, jak to jen jde. Nejenom s ohledem na olympiádu, ale i proto, že reprezentuju národní tým.

Vy jste byl vždy ceněný pro defenzivní úkoly a černou práci na ledě, teď jste se ale blýskl i střelecky, když jste v neděli dvěma góly pomohl ke kanonádě Lva proti Slovanu...

Taky že už se teď nebudu vracet zpátky a budu jen dávat góly (směje se). Ne, každý ví, že mé přednosti jsou v obranné činnosti a oslabeních, což se budu snažit dělat dál. A když přijde nějaký gól, budu jenom rád.

I to by vzhledem k OH mohlo být vaší výhodu, nemyslíte?

Je pravda, že sestava se bude muset utvořit nejen z hráčů, kteří dávají góly. Trenéři to tak určitě udělají, ale jestli to bude se mnou, nebo beze mě? To nemůžu posoudit. Jsem soudnej a samozřejmě vím, kolik je dobrých hráčů nejen v NHL. Bude to hodně těžký.

Kdo právě ze zámořských hráčů zastává podobný herní styl jako vy a mohl by tak být pro konečnou olympijskou nominaci vaším konkurentem?

Typově podobný je můj dobrý kamarád z Budějovic Martin Hanzal. Má výbornou sezónu, je hodně produktivní, navíc dokáže hrát v útočném i obranném pásmu. Mně osobně se líbí Vláďa Sobotka, to je vynikající hokejista.

Ať už se nakonec na olympiádu probojujete, nebo ne, do Soči se stejně podíváte, a to už tento týden, kdy tam odehrajete Channel One Cup v rámci Euro Hockey Tour. Je výhoda si dějiště her omrknout předem?

Výhoda to je, už jsem klukům říkal, že chci mít na olympiádě pokoj s Jardou Jágrem (opět se směje). Je to určitě lepší, v Soči jsem nikdy nebyl, stejně jako většina kluků, takže to vítám. Osobně jsem radši, že je to tam a ne v Moskvě.

Co říkáte na „mladíky", sedmatřicetiletého Jaroslava Hlinku a ještě o pět let staršího Petra Nedvěda, kteří nechybí v sestavě pro Channel One Cup?

Výborný, měli by to omladit (usmívá se). Jsou to zkušení kluci, kteří už toho v národním týmu hodně odehráli. S Hlínou se setkávám po delší době, Méďa do týmu vždycky přináší pohodu. Jsem rád, že jsou tady, za své výkony si to zaslouží. Budeme makat a snažit se udělat lepší dojem než na předchozích turnajích, které jsme neodehráli dobře. Tým je složený trošku jinak, tak snad akce bude úspěšná.

Reklama

Související témata: