Hlavní obsah

Mistrovství jedu vyhrát, vyhlašuje Hudler. Olympiáda ho stále nepřebolela

Praha

Vystoupil z taxíku, rychle popadl tašku s věcmi a hokejku a už pelášil na led. Hokejový útočník Jiří Hudler se sice k reprezentaci připravující se na květnové mistrovství světa připojí až v úterý, ani přes víkend ale nezahálí. Na ledovou plochu letňanské haly si vyrazil zatrénovat s dalšími útočníky Jakubem Klepišem a Milanem Gulašem, kteří se o start na šampionátu v Minsku rovněž poperou. „Sice jsem byl v téhle době zvyklý hrát ještě v klubu a teď mám s Calgary už druhý rok po sobě konec, zase ale můžu jet na mistrovství světa, za což jsem moc rád,“ řekl Hudler v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Hudler v dresu národního týmu.

Článek

Když vás reprezentační kouč Vladimír Růžička s touto nabídkou oslovil, věděl jste hned, že ji přijmete?

Fyzicky jsem se cítil dobře, tak nebyl důvod, proč říkat ne. Měl jsem sice během sezóny nějaké problémy s tříslem, ale teď se cítím výborně. S Vláďou jsme spolu mluvili po telefonu a řekl jsem mu, že když o mě projeví zájem, budu rád a jsem připravený přijet.

Spory s Růžičkou z roku 2010, když vás nevzal na olympiádu a vy jste pak nechtěl jet na mistrovství světa, už jsou tedy dávno zapomenuty?

Ale my jsme žádné spory neměli! Jen jsem tehdy prostě na mistrovství nejel.

Co jste vůbec říkal na to, že se Růžička po čtyřech letech k nároďáku zase vrátil?

Prostě to beru tak, že je to teď můj další trenér. Je jasný, že Růža je velký odborník. Nejdůležitější je, že hokej dřív hrával a chápe hráče. Doufám, že to s ním teď bude pro český hokej lepší.

K tomu můžete přispět i vy. Uvědomujete si očekávání nejen fanoušků, že v Minsku budete jedním z tahounů národního týmu?

Měl bych být. Teď se hlavně budu příští týden na Švédských hrách snažit dostat se zpátky do herního tempa, protože už jsem skoro měsíc bez zápasu. Uvidím, kolik utkání bude Vláďa Růžička chtít, abych odehrál.

Očekáváte, že chvíli potrvá, než se vám herní praxe vrátí?

No bude to pro mě dobrá výmluva, když budu hrát ho*no (směje se). Fyzicky jsem na tom opravdu dobře, po konci s Calgary jsem byl každý den v posilovně. Myslím, že se do toho hned dostanu.

Sledujete na dálku, jak se kádr pro mistrovství postupně dává dohromady?

Lhal bych, kdybych říkal, že ne. Abych řekl pravdu, tak kostru současného týmu znám, všechny hráče ale nevím.

Vy jste zatím jedinou posilou z NHL. Co říkáte na tolik omluvenek, které musí Růžička počítat?

I já jsem se v minulosti párkrát omluvil. Není to o tom, že by daný hráč nechtěl jet: To chce podle mě vždycky. Každý ale má pro omluvu svůj důvod a lidi musejí chápat, že je to kvůli rodině, zranění nebo že se prostě necítí.

Na šampionátu 2010 musel Růžička taky skládat tým převážně z hráčů z Evropy, těch z NHL měl k dispozici jen čtyři, a nakonec z toho byl senzační titul. Mohla by to být paralela?

Takhle to nevnímám. Je jasné, že NHL je jedinečná, ale my máme i v extralize nebo KHL dobré hráče. Když nepřijedou hráči z NHL, šanci dostanou jiní, kteří se můžou ukázat. Bude to výzva pro všechny, hlavně ale pro mladé kluky.

Berete letošní MS jako pokus o nápravu toho minulého, kde jste vypadli už ve čtvrtfinále?

My tam jedeme celý turnaj vyhrát. Nebo aspoň já určitě. Strašně se na to těším.

Pojďme ještě zpátky k olympiádě. Už vás přebolelo, že vás na ni tehdejší trenér reprezentace Hadamczik nevzal?

Moc ne. Poslední dva tři roky pro mě olympiáda byla hlavní motivací a chtěl jsem na ní být. A abych řekl pravdu, nebyl jsem moc nadšený, že jsem na ni nejel. Ne že by se mě to pořad drželo, ale v hlavě to mám. Chtěl jsem si tam s klukama zahrát.

Vzpomenete si ještě, co jste cítil bezprostředně poté, co jste se dozvěděl, že v nominaci chybíte?

Velké zklamání! Trenér mi to nijak nezdůvodnil a teď už mě to ani nezajímá. On si stál za svým, vybral si svůj mančaft, za to ho nemůžu odsuzovat.

Potěšili vás alespoň reakce některých bývalých reprezentantů, kteří nechápali, proč vás Hadamczik opomenul?

Samozřejmě je pěkné, že někdo, kdo dřív hokej hrál, to do médií řekne takhle naplno. Polichotí to, ale je to hodně malá satisfakce za to, že jsem na hrách nebyl.

Díval jste se pak v televizi, jak si reprezentace v Soči vede?

Byl jsem v Mexiku a tam hokej nedávali (usměje se).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.