Hlavní obsah

Josef Straka objevem finské inspekce

PRAHA

V hlavě už nosí jména adeptů nominace na listopadový turnaj Karjala a v pondělí reprezentační kouč Alois Hadamczik i zveřejní sestavu pro druhý díl Euro Hockey Tour v této sezóně.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Josef Straka

Článek

"Chci dát příležitost mladým, kteří se prosazují v lize, aby ukázali, zda to zvládnou i na mezistátní scéně. Uvažuji o tom zařadit čtyři až pět nováčků, ale rozhodně postavíme znovu dost zkušený tým," říká trenér, aniž by chtěl být konkrétní. "Počkejte ještě pár dnů. Určitě nebudou chybět osvědčená jména jako Marek nebo Hlinka, může ale dojít i na nominační překvapení," tvrdí Hadamczik.

Střelci Sýkorovi věří

Dál věří i nejlepšímu extraligovému střelci Petru Sýkorovi. "Na prvním letošním turnaji v Liberci patřil mezi ty, kteří herně nezklamali, a věřím, že gólovou formu konečně přenese do reprezentace. Trochu mě v úvodu domácí soutěže trápila kolísavost výkonů většiny hráčů, ale v posledních dnech se mi zdá, že forma adeptů reprezentace se přece jen stabilizovala," vypráví Hadamczik.

Zaráží ho i vyznění nového trendu pískání na domácí scéně. "Správně se postihují fauly hokejkou, ale viděl jsem i zápasy, kdy každý střet byl úzkostlivě posuzován jako faul a ze hry takřka vymizely osobní souboje. Přitom bez přirozené tvrdosti na reprezentační scéně těžko uspějeme," zamýšlí se kouč, jenž nemíní během sezóny testovat osobnosti extraligy Reichla či Dopitu. "Jejich výkonnost je dostatečně známá. Sice naznačují, že už s reprezentací skončili, ale pokud budou hrát tak dobře jako teď, určitě je před vrcholem sezóny oslovím."

Skrbek si říká o šanci

Bedlivě se věnuje sledování hokejistů nejen v domácí extralize, ale i legionářů v Evropě. "Snažím se hráče co nejvíc vidět na vlastní oči, udělat si vlastní obrázek a rozhodnout, kdo si zaslouží šanci. Vydal jsem se proto i na tři dny do Finska, kde pro mě byl tak trochu objevem Josef Straka z Raumy. Stojí si skvěle v kanadském bodování, zaujal mě i výborným pohybem. Dobře hrál i Huml v dresu Turku," přibližuje trenér národního mužstva.

Skvělé reference získal ze švédské ligy nejen na střelce Brendla z Mory, ale také na jeho spoluhráče Blaťáka. "Taky z Lulea dostávám zprávy o výtečné formě dalšího obránce Skrbka, jenž si říká o šanci. Přestože jsem ty kluky teď neviděl, mohou se už objevit v týmu." Hadamczik počítá i se službami Hamra ze švýcarského Klotenu a nevylučuje ani zajímavý návrat v Linköpingu chytajícího Čechmánka do reprezentační branky. "V pětatřiceti podává výborné výkony, i jeho zkušenost by mohla být přínosem. Budu s ním ještě mluvit a uvidím, k čemu dojdeme."

Národní tým ještě před turnajem hraje 7. listopadu přátelský zápas se Švédy v Plzni. Karjala mu začne o dva dny později pražským duelem v Sazka Areně proti Švédsku, až pak následuje letecký přesun do Helsinek, kde o víkendu hrajeme s Ruskem a domácím Finskem.

Reklama