Hlavní obsah

Dráhař Kenny zdolal ve finále sprintu Skinnera a obhájil zlato

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Britský cyklista Jason Kenny obhájil na dráze v Riu de Janeiro olympijské zlato z Londýna ve sprintu. Ve finále porazil ve dvou jízdách krajana Calluma Skinnera, kolegu z vítězného britského tria v týmovém sprintu. Bronz si vyjel Rus Denis Dmitrijev, jenž rovněž poměrem 2:0 předčil Australana Matthewa Glaetzera.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Britský dráhový cyklista Jason Kenny se raduje ze zlaté medaile ze sprintu.

Článek

Dva závodníci z jedné země se ve finále královské dráhařské disciplíny utkali popáté v historii OH. Favorizovaný Kenny, jenž se po stříbru z Pekingu 2008 a zlatu z Londýna 2012 představil ve finále individuálního sprintu potřetí za sebou, v obou jízdách Skinnera jasně zdolal.

"Je to něco výjimečného, skutečně mimořádného. Jsem vděčný všem, kteří se o nás starali a tvrdě pro nás pracovali - jakmile přišlo to vítězství, měl jsem pocit, že vyhráváme společně jako tým," uvedl Kenny k triumfu nad svým kamarádem.

Osmadvacetiletý rodák z Boltonu si připsal již šestý cenný kov pod pěti kruhy - na kontě má pět zlatých a jednu stříbrnou medaili. O čtyři a půl roku mladší Skot Skinner se při olympijské premiéře může přes porážku radovat z druhé medaile.

Kelemen se představí ještě v keirinu

Před čtyřmi lety v Londýně pátý Dmitrijev, který v semifinále jako jediný v soutěži dokázal pozdějšího šampiona Kennyho jednou porazit, se ve 30 letech postaral o první ruskou medaili ze sprintu mezi muži po rozpadu Sovětského svazu.

Český dráhař Pavel Kelemen skončil na 17. příčce, když po úspěšné kvalifikaci a následné porážce s Francouzem Grégorym Baugém neprošel opravnou jízdou prvního kola. Představí se ještě v úterním keirinu.

Muži načali dráhařský víceboj omnium, v němž má vysoké ambice i spurtérská hvězda na silnici Mark Cavendish. Vítěz 30 etap na Tour de France závod slibně rozjel - v polovině je třetí a na průběžně prvního Thomase Boudata ztrácí 10 bodů. Druhý za Francouzem je Ital Elia Viviani.

Až šestý je zatím obhájce zlata z minulých her Lasse Norman Hansen. Dán vyhrál sice na úvod scratch, následně i individuální stíhačku na 4 km, v níž zajel olympijský rekord (4:14,982) a vylepšil čas Bradleyho Wigginse z Pekingu (4:15,031), ale nepovedl se mu eliminační závod, v němž skončil poslední osmnáctý a připsal si z něj jen šest bodů.

V kvalifikaci ženského sprintu se olympijským rekordem blýskla Britka Rebecca Jamesová. Stříbrná medailistka z keirinu zajela letmých 200 metrů za 10,721 vteřiny. O tři tisíciny tak vylepšila olympijské maximum krajanky Victorie Pendletonové z Londýna.

Do dalších bojů postoupila následně z prvního kola Jamesová i další favoritky, včetně držitelky světového rekordu Kristiny Vogelové z Německa či vítězky sobotního keirinu Elis Ligtleeové z Nizozemska. Jen držitelka šesti olympijských medailí Anna Mearesová musela do oprav, ale svou jízdu zvládla vítězně a rovněž ona je mezi nejlepší dvanáctkou.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - dráhová:
Muži - sprint:
Finále: Kenny - Skinner (oba Brit.) 2:0 (10,164, 9,916),
o 3. místo: Dmitrijev (Rus.) - Glaetzer (Austr.) 2:0 (10,105, 10,190).
Další pořadí:
5. Eilers (Něm.)
6. Sü Čchao (Čína)
7. Baugé (Fr.)
8. Constable (Austr.)
...
17. Kelemen (ČR)
Omnium (průběžné pořadí po 3 ze 6 disciplín):
1. Boudat (Fr.) 106 bodů
2. Viviani (It.) 104
3. Cavendish (Brit.) 96
4. Kluge (Něm.)
5. Gaviria (Kol.) oba 90
6. Hansen (Dán.) 86
7. O'Shea (Austr.) 76
8. Monteiro (Braz.) 66.

Reklama