Hlavní obsah

Britský cyklista Wiggins obhájil zlato ve stíhacím závodě

PEKING

Zlatá olympijská obhajoba se povedla britskému cyklistovi Bradleymu Wigginsovi ve stíhacím závodě na čtyři kilometry. Ve finálové jízdě si v sobotu poradil s Novozélanďanem Haydenem Roulstonem, když jeho čas 4:16,977 byl o téměř tři sekundy lepší než soupeřův výkon. Třetí skončil další Brit Steven Burke.

Článek

Osmadvacetiletý Wiggins, který v kvalifikaci vytvořil olympijský rekord, narazil ve finále na houževnatého soupeře, který mu vzdoroval dva kilometry. Poté však strojovému tempu nyní již pětinásobného olympijského medailisty nestačil.

Wiggins tak vykročil ke splnění svého cíle, zisku tří zlatých medailí. V Pekingu ještě pojede stíhací závod družstev a spolu s vítězem čtyř etap Tour de France Markem Cavendishem bodovací závod dvojic.

V souboji o bronz vedl přes polovinu závodu Rus Alexej Markov, který vybojoval již v Atlantě před dvanácti lety stříbro v závodě družstev. Nakonec ale na Burkeovo zrychlení nedokázal odpovědět.

Britský dráhař Hoy získal v Pekingu druhé zlato

Britský cyklista Chris Hoy vybojoval na olympijské dráze v Pekingu druhou zlatou medaili. Po prvenství v týmovém sprintu v sobotu dominoval i v keirinu, v němž nadvládu Britů potvrdil stříbrný Ross Edgar. Spolu s nimi vystoupil na stupně vítězů Kijomufi Nagai z kolébky této disciplíny Japonska.

Do finálové šestice se v porovnání s předchozí olympiádou v Aténách dostal pouze tehdy bronzový Australan Shane Kelly, dnes se ale musel spokojit s čtvrtým místem. Ještě hůře dopadli čtrnáctinásobný mistr světa Francouz Arnaud Tournant, jenž dojel šestý, obhájce zlata Australan Ryan Bayley pak projel cílem v malém finále druhý, celkově tedy osmý.

Český jezdec Denis Špička neuspěl v rozjížďce ani v opravě.

CYKLISTIKA:
Muži:
Stíhací závod na 4 km:
Finále: Wiggins (Brit.) 4:16,977 - Roulston (N. Zél.) 4:19,611,
o 3. místo: Burke (Brit.) 4:20,947 - Markov (Rus.) 4:24,149.
Další pořadí: 5. Djudja (Ukr.), 6. Tauler (Šp.), 7. Serov (Rus.), 8. Phinney (USA).
Keirin:
1. Hoy, 2. Edgar (oba Brit.), 3. Nagai (Jap.), 4. Kelly (Austr.), 5. Bergemann (Něm.), 6. Tournant, 7. Bauge (oba Fr.), 8. Bayley (Austr.), ...Špička (ČR) vypadl v opravách.

Reklama