Hlavní obsah

Zklamaná dálková plavkyně Jana Pechanová: Zrychlit jsem nemohla, jela jsem na krev

Snila o medaili. V jezeře uprostřed londýnského Hyde Parku plánovala útok na životní výsledek. Zběsilé tempo soupeřek však jednatřicetileté české plavkyni Janě Pechanové v závodě na deset kilometrů zničilo všechny iluze. Dohmátla devátá a vodu opouštěla v slzách.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká dálková plavkyně Jana Pechanová při olympijském závodu na 10 km

Článek

Jste víc zničená z tempa závodu, nebo z konečného výsledku?

Cítila jsem se silná. Chtěla jsem na stupně vítězů. Že jsem v desítce na olympiádě? Fakt úžasné (pokrčí rameny). Je fuk, zda jsem pátá či devátá. Nikdo si výsledek pamatovat nebude.

Emoce z nevydařeného závodu byly tak silné, že jste jen těžko zadržovala slzy.

Převládlo zklamání, no...Mám pamětní medaili, ale pro tu jsem nepřijela.

Proč se nepodařilo splnit úkol, s nímž jste v Londýně startovala?

Závod byl moc rychlý, fakt hodně. Od začátku až do konce. Hned v první pasáži jsem cítila, že tempo bude obrovsky vysoké. Nikde jsem zrychlit nemohla. Plavala jsem na krev od začátku. Výjimečně nebyl čas si odpočinout. Ani chviličku. Plavaly jsme o pět minut rychleji než minulý rok při testovacím závodě tady v Hyde Parku.

Ještě v polovině jste přitom byla sedmá a držela se ve vedoucí skupině, stejnou pozici jste měla i tři kilometry před cílem.

Na začátku posledního kola vznikla díra. Holky na čele využily zřejmě momentu při občerstvení, kdy nastoupily. Další dvě zareagovaly, my ostatní tempo nezachytily. A jakmile nenasadíte okamžitě vyšší frekvenci, na níž pochopitelně musíte mít dost sil, je po závodě.

Měla jste na zlikvidování manka na čelní skupinu, které bylo šestnáct set metrů před koncem osm vteřin?

Najednou bylo z pěti metrů patnáct. Vůbec jsem nereagovala. Nevím, jestli proto, že jsme plavaly vedle sebe s Australankou Gormanovou. My jsme se totiž bily mezi sebou. Možná, kdybych plavala sama, byl výsledek jiný. Plavaly jsme metr od sebe, neměla jsem prostor na záběr. Když jsem jela doleva, ona za mnou, a pokud jsem změnila směr na druhou stranu, reagovala stejně. Jakmile jsem při obrátce nastoupila z druhé strany, hned jsem jí ujela.

Dojde po závodě na vyřizování účtu?

Ve vodě jsem v jednu chvíli měla chuť ji potopit. Ale zase je třeba říct, že cíleně třeba dvě rány bezprostřední po sobě jsem nedostala. Jestli za ní zajdu, tak se spíše zeptám, jak si vysvětluje ten strašidelný propad za čelní skupinou během krátké chvilky.

Absolvovala jste už na desetikilometrové trati rychlejší závod?

Nevybavuji si takový, jako v Londýně. Fakt se plavalo strašně rychle. Poslední kolo jsem jela z povinnosti. Bojovala jsem sama se sebou, s psychikou. Ale posledních sto metrů jsem se ještě hecla a finišovala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.