Hlavní obsah

Brawn: Räikkönen není Schumacher, ale Ferrari věřím

Někdejší technický guru stáje formule 1 Ferrari Ross Brawn věří, že italský tým patří před startem letošní sezóny k favoritům na mistrovský titul i po odchodu Michaela Schumachera do sportovního důchodu. Sedminásobného mistra světa nahradil po loňské sezóně Kimi Räikkönen z týmu McLaren, který na svůj první titul stále čeká.

Článek

Ferrari se naposledy radovalo ze zisku mistrovské trofeje v roce 2004, kdy Schumacher získal svůj poslední titul a stáj vyhrála i Pohár konstruktérů. Od té doby vládne tabulkám tým Renault, ačkoliv v minulé sezóně byla stáj z Maranella ve hře až do posledního závodu.

„Za mého působení u Ferrari jsme zažili dobré i špatné sezóny. Je pochopitelné, že nemůžete být stále v čele. Lidé, kteří se podílejí na vývoji vozů zůstali, a proto není důvod, proč by se Ferrari nemohlo vrátit opět na trůn,“ prohlásil v rozhovoru pro BBC Brawn, který se rozhodl v letošní sezóně od formulí odpočinout.

Vůz vypadá dobře 

Bývalý technický šéf italské stáje pozorně sledoval přípravu na novou sezónu a výsledky Ferrari jej utvrdily v tom, že před prvním závodem roku patří k hlavním favoritům. „Vůz se jeví skutečně dobře a pokud přijdou výsledky, půjde sebevědomí stáje nahoru,“ uvedl Brawn.

Otázkou zůstává, jak se vyrovná Räikkönen s rolí nástupce legendárního Schumachera. Brawn věří, že dvojnásobný vicemistr světa (2003 a 2005) obstojí. „Kimiho neznám, nepracoval jsem s ním, a proto je těžké jej soudit. Nepřišel do týmu v roli jako kdysi Michael, který měl na kontě už dva tituly mistra světa. Ale v současném startovním poli byli jen dva jezdci, které mohla stáj místo Michaela angažovat: Kimi a Fernando Alonso, který ale dal přednost McLarenu. Dohoda s Kimim proto byla velice rychlá. A já věřím, že se zhostí své úlohy na výbornou,“ řekl.

Ferrari podle Brawna už nebude - na rozdíl od minulých let - preferovat jednoho z jezdců. „Michael byl přirozenou jedničku, pro níž se dělalo vše. Letos se vztah obou jezdců ustálí podle vývoje šampionátu. Bude to hodně zajímavý souboj. Kimi je výborný jezdec a Felipe (Massa) šel výkonnostně ohromně nahoru,“ uzavřel Brawn.

Reklama

Související témata: