Hlavní obsah

Mladé české formulové piloty čeká o víkendu premiéra na městské trati v Monte Carlu

PRAHA

O třetím květnovém víkendu nemá v Monte Carlu zastávku jen vrcholný „efjedničkový šampionát“. Do města kasin se sjeli i protagonisté dalších formulových disciplín a do akce se dostanou i dva zástupci české automobilové školy. V šampionátu GP2 bude startovat devatenáctiletý Josef Král a ve Světové sérii Formule Renault dvaadvacetiletý Jan Charouz.

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král si chce v Monte Carlu spravit chuť po nepodařeném účinkování v Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Pro obě série jde o nejprestižnější podnik roku. Ne nadarmo se ve formulovém světě říká, že kdo vyhraje v Monaku, je to skoro to samé jako získat vítězství v celém seriálu. Čechy nečeká na klasické trati nic snadného, protože oba odstartují do závodu v lázeňském městě na pobřeží Středozemního moře vůbec poprvé.

Král se těší, ale má veliký respekt

„Nikdy jsem tu nejel, jen jsem si to tady prohlédl a prošel. Jedinou zkušenost mám z předsezónního testování na simulátoru u stáje F1 Virgin,“ sdělil Sport.cz z Monte Carla Král jezdící v barvách britské stáje Super Nova. „Je mi jasné, že to nebude žádná projížďka. Moc se těším, ale zároveň mám z trati velký respekt. Na členitém okruhu to bude hodně o rytmu,“ pokračoval talentovaný pilot.

Král by v Monaku rád napravil nepříliš vydařené vystoupení z úvodním podniku série GP2 o minulém víkendu v Barceloně, kde odsadil dvanácté a devatenácté místo. „Dojet v desítce by byl naprosto perfektní úspěch,“ přál si mladý závodník, jehož šampionát je považovaný za přímý předstupeň formule 1.

V podobném duchu hovoří o závodu na legendární městské trati i Charouz. „V Monte Carlu mě čeká premiéra a bude to velká výzva. V rámci přípravy jsem byl na simulátoru Toyoty F1 a na této trati najezdil asi dvě stě kol. Určitě to byla dobrá zkušenost a pomohlo mi to, ale realita bude samozřejmě úplně jiná,“ je si vědom jezdec britského týmu P1 Motorsport.

Charouz nechce dopustit, aby chyboval

I Světová série Renault je považována za předpokoj mistrovství světa F1 a srovnání obou šampionátů a jejich pilotů bude mít před zraky odborníků značný význam pro jejich budoucnost. „Nejdůležitější bude neudělat žádnou chybu, abych tréninky, kvalifikaci i závod absolvoval celé. Budu se učit víc než na jiných okruzích, ale na mých cílech se nic nemění. Budu snažit vybojovat umístění na bodované pozici, tedy v první desítce,“ prohlásil starší syn dlouholetého závodníka.

Kvůli kumulaci obou šampionátu s F1 byl upraven jejich obvyklý program. Formule 1 má tréninky naplánované už na čtvrtek, v sobotu se pak jede tradičně kvalifikace a v neděli závod. Podobný režim má i formule Renault s tím, že její jízdy se uskuteční vždy před F1. Největší změny zasáhly GP2, která má ve čtvrtek trénink i kvalifikaci. První závod se jede už v pátek a druhý v sobotu.

Reklama