Hlavní obsah

Šok pro závodníka Krále. Lékaři v Liberci odhalili zlomeninu páteře

PRAHA/LIBEREC

S nepříjemnou zprávou přišli v pátek za automobilovým závodníkem Josefem Králem lékaři z Krajské nemocnice v Liberci, kde byl čerstvě dvacetiletý jezdec hospitalizován po transportu ze španělské Valencie. Až specializovaná vyšetření českých odborníků totiž odhalila skutečné následky hrozivé nedělní havárie při závodu série GP2: zlomeninu dvou obratlů v hrudní páteři, která si vyžádá až tříměsíční léčbu!

Foto: archiv Josefa Krále

Josef Král - formulová naděje v barvách stáje Super Nova.

Článek

"Jde o stabilní zlomeninu páteře v oblasti hrudníku, konkrétně se jedná o dva obratle. Mícha zůstala neporaněna a zranění nevyžaduje operativní zásah. Léčení potrvá dva až tři měsíce a je očekáváno úplné zotavení bez následků," komentoval výsledky vyšetření přednosta neurochirurgické kliniky liberecké nemocnice Petr Suchomel.

Král byl se svým týmem zprávou zaskočen. Lékaři ve Valencii totiž po havárii diagnostikovali u potlučeného závodníka sužovaného silnými bolestmi pouze posttraumatický šok. "Výsledky vyšetření v České republice nás po optimistických zprávách ve Španělsku překvapily," uvedl manažer týmu BRT Petr Najman. "Jsme o to více rádi, že jsme ohledně Josefovy přepravy domů nic nepodcenili a že je v péči těch nejlepších lékařských kapacit," dodal Najman.

Mladý závodník i přes silné bolesti ve Španělsku věřil v brzký návrat na okruhy, nyní je ale jasné, že se do kokpitu jen tak neposadí. Teoreticky by mohl stihnout závod v italské Monze v polovině září, poslední letošní šancí v GP2 pak bude finále série v Abú Dhabi. "Mou hlavní prioritou je nyní plné zotavení a brzký návrat na trať," nehází flintu do žita Král.

"Hodně mi k tomu pomůže podpora fanoušků, které se mi dostává a za kterou moc děkuji," vzkázal nadějný jezdec, jehož hrozivý let nad tratí ve Valencii zopakoval o pár hodin později při závodu formule 1 Mark Webber ze stáje Red Bull. Australský pilot ale vyvázl z karambolu bez vážnějšího zranění a nebude chybět příští víkend v Silverstonu.

Reklama