Hlavní obsah

Montoya přesedlá na mclaren

LONDÝN

Poslední sezónu absolvuje kolumbijský pilot formule 1 Juan Pablo Montoya v barvách stáje Williams. Od roku 2005 přesedne za volant mclarenu, odkud vystrnadí skotského jezdce Davida Coultharda. "Takovou šanci jsme nemohli propásnout. Moc si od angažmá Juana Pabla slibujeme," prohlásil šéf britsko-německého týmu Ron Dennis.

Foto: Tap/HOCHZWEI

Poslední sezóna za volantem williamsu čeká Juana Pabla Montoyu.

Článek

"Ačkoliv se těšíme na sezónu 2005, nejvyšší očekávání vkládáme i do nadcházejícího ročníku světového šampionátu," uvedl v oficiálním prohlášení dále Dennis.

O přestupu rodáka z Bogoty od Williamsu k McLarenu se spekulovalo už v průběhu letošní sezóny. "V našem týmu se o jeho angažování vědělo už delší dobu. Problém byl v Juanově smlouvě. Jeho současný zaměstnavatel nechtěl o předčasném uvolnění ani slyšet," komentoval jednání Pavel Turek, manažer McLarenu.

Než půjde, chce být šampiónem

Řeči o Montoyově přestupu už v průběhu letošní zimy však neustávaly, a tak se třetí tým Poháru konstruktérů odhodlal oznámit, že se s milovníkem rockové hudby, počítačových her a cyklistiky domluvil na kontraktu od sezóny 2005. Tu nejbližší bude Montoya sedět ještě v monopostu Williamsu, zatímco obsazení McLarenu Räikkönen-Coulthard se nezmění.

"Je to fantazie. Tahle stáj patří dlouhodobě ke špičce formule 1, má skvělou minulost. Jsem plný očekávání, nemohu se dočkat až usednu do vozu McLarenu. Bude to obrovská výzva. Ale ať nikdo nepochybuje, že během nadcházející sezóny budu myšlenkami jinde než u Williamsu. V příštím roce chci získat titul mistra světa," konstatoval Montoya, který během tří sezón ve formuli 1 s williamsem skončil dvakrát třetí v absolutním pořadí, na kontě má tři vítězství, dvacetkrát byl na stupních vítězů a pyšní se i titulem nejmladšího šampióna série CART.

Dvaatřicetiletý Skot David Coulthard tak bude mít v nadcházející sezóně zřejmě poslední šanci získat mistrovský titul, o němž během celé kariéry tolik snil. Letošní ročník odstartoval vítězstvím v Melbourne, ale v průběhu roku se jeho pozice změnila a na konci musel krýt záda mladičkému kolegovi Räikkönenovi. Pikantní je, že Coulthard před deseti lety začínal u Williamsu jako testovací jezdec a pak v jeho monopostu dva roky bojoval ve světovém šampionátu.

Možná odejde i Wurz

Není vyloučeno, že McLaren opustí i třetí jezdec Rakušan Alexander Wurz, který během posledních tří let plnil jen roli testovacího pilota a v devětadvaceti by se ještě rád vrátil do šampionátu. O jeho služby navíc projevilo zájem několik stájí F1. "Za určitých podmínek má možnost odejít. Všechno je v procesu. Pokud by změnil tým, bude to v nejbližší době," uvedl Pavel Turek.

Zároveň se začalo spekulovat o Montoyově nástupci u Williamsu, kde byli za možné partnery k Ralfu Schumacherovi jmenováni například Fernando Alonso či Giancarlo Fisichella. Na nové tváři se ale bude dohadovat šéf stáje Frank Williams s dodavatelem motorů BMW později.

Reklama

Související témata: