Hlavní obsah

Villeneuve: Stáj BAR mi lhala přímo do očí

PRAHA

Dnes již bývalý pilot stáje BAR Jacques Villeneuve poodhalil okolnosti svého odchodu z týmu, který opustil před posledním závodem letošního mistrovství světa. Bez servítek se pustil do vedení stáje, které se prý svým neupřímným jednáním postaralo o bouřlivý odchod ze světa rychlých kol.

Článek

Šest týdnů po posledním podniku mistrovství světa je Villeneuve stále plný hořkosti. "Ze strany Davida Richardse, ale i dalších lidí ze stáje BAR se o mně šířily do ostatních týmů pomluvy. Nevím proč, možná jim to pomáhalo řešit osobní problémy, cítili se lépe," prohlásil Villeneuve před skupinkou novinářů ve švýcarských Alpách.

"Bývalo zvykem, že pokud se chtěl tým jezdce zbavit, snažil se jej před ostatními stájemi prezentovat v co nejlepším světle, aby nebyly problémy s hledáním dalšího angažmá. V mém případě BAR udělal přesný opak. Asi si řekli: 'Je na tom špatně, tak ať je na tom ještě hůř. Čím víc mu ublížíme, tím líp'," stěžoval si jezdec, který během své kariéry vyhrál jedenáct Velkých cen.

:. ANKETA
Zůstane Jacques Villeneuve ve světě formule 1? Hlasujte v anketě na konci článku!

"Pomluvy, podrazy, idioti..."

Podle Villeneuva je příčinou takového jednání absence vášnivého nadšení pro svět formule 1, které k rychlým vozům vždy patřilo. Místo toho prý vládnou v boxech chladné vztahy, které živí pomluvy a podrazy. "Dnes jsou týmy prolezlé idioty, kteří k formulím nemají žádný vztah. Účastní se Velkých cen jen proto, aby se ocitli před objektivy kamer a fotoaparátů."

Villeneuve obvinil Richardse, který převzal stáj před dvěma lety, z toho, že mu zamlčel záměr vyměnit Kanaďana za Hondou protežovaného Takuma Sata. Kontrakt japonského jezdce byl potvrzen několik dní před závěrečným závodem letošního mistrovství světa v Suzuce.

"Richards mi tvrdil, že zatím není nic rozhodnutého, přitom ale už měsíc věděl, že pro příští rok bude angažován Sató. Prostě mi lhali přímo do očí. Proto jsem se do poslední chvíle snažil situaci znepříjemnit, snažil jsem se zůstat co nejdéle," odhalil Villeneuve, který tlak okolí nakonec neustál a v Suzuce už nestartoval .

Směšný kontrakt

V jednu chvíli před koncem sezóny to vypadalo, že BAR s rodákem z Ibervillu počítá pro sezónu 2004. Což však ve světle dalších událostí, kdy Villeneuve odešel z týmu před posledním závodem sezóny, zní spíš jako vtip.

"Richards to myslel vážně. Věděl, že mě to přinutí něco udělat. Tak, aby si poté všichni řekli 'BAR Jacquese nevyhodil, byl to sám jezdec, kdo nechtěl dál ve stáji zůstat'. Navíc přišli s naprosto směšnou nabídkou smlouvy pro příští rok. Nezbývalo mi než odejít," líčil Villeneuve, jemuž letošní kontrakt zajišťoval roční příjem 20 miliónů dolarů, po Michaelu Schumacherovi druhý nejvyšší v seriálu MS.

Pollock se stále snaží

Jaké jsou současné vyhlídky mistra světa z roku 1997? Podle jezdcova manažera Craiga Pollocka je stále šance, že svět formule 1 neopustí. Snad by mohl plnit v některém týmu roli testovacího jezdce a v roce 2005 znovu usednout do kokpitu. "Craig se cítí dost zodpovědný za to, co se stalo, ačkoliv to bylo především mé rozhodnutí," řekl Villeneuve. "Proto se stále snaží najít pro mě místo."

"Zatím se ale nic neobjevilo, ale abych řekl pravdu, nijak mě to momentálně netrápí. Jsem spokojený s tím, co je, a užívám si volna," tvrdí Villeneuve. A co když to s angažmá pro příští rok nedopadne? "Nezblázním se," uzavřel kanadský pilot. "Život je krásný i bez závodění. Třeba lyžování ve Švýcarsku nemá chybu," dodal s pohledem na zasněžené kopce okolo sebe.

Reklama

Související témata: