Hlavní obsah

Montoya: Schumacher si kolizi zavinil sám

MONTE CARLO

Michael Schumacher vyhrál od začátku letošní sezóny pět závodů v řadě, ale nedělní Velkou cenu Monaka ani nedokončil. Ve 47. okruhu přibrzdil v tunelu při jízdě za zpomalovacím vozem, přičemž do něj vrazil za ním jedoucí Montoya. Schumacher jen dovezl své ferrari s vylomeným předním kolem a poničeným předkem do boxů. Kolize mezi jezdci F1 rozvířila vášně.

Článek

"Zabrzdil moc prudce, neměl jsem šanci něco udělat," ospravedlňoval se po závodu Juan Pablo Montoya. "Taky jsem brzdil, ale byl přímo přede mnou. Nechci tvrdit, že to byla jeho chyba, ale může si za to sám. Ostatně to samé už jednou udělal - v Monze roku 2000, a tehdy na to doplatil Jenson Button," nebral si Montoya servítky.

"Nemyslím, že by to udělal schválně, ale bylo to od něj dost hloupé," zůstával nad věcí Michael Schumacher. "Špatně vyhodnotil situaci." Jeho stáj zastával tvrdší postoj. "Dali jsme Michaleovi zprávu, že zpomalovací vůz opustí trať a tak zahříval brzdy. Nevím, jestli ho Montoya neviděl, ale mělo by se to prošetřit," rozčiloval se technický ředitel Ferrari Ross Brawn.

Montoya: Mám nabourat, aby Michael mohl jet?

Pro potrestání Montoyi se vyslovil i David Coulthard. "Michael udával tempo, všichni ostatní se tomu musejí podřídit. Proto by měl být Montoya potrestán," mínil Skot. Komise nakonec opravdu zasedla, ale nikoho z jezdců jako viníka nehody neoznačila.

.:ANKETA:
Kdo zavinil kolizi v tunelu při VC Monaka? Hlasujte na konci článku

Montoya se ale nehodlá smířit s tím, že jej někteří piloti označili za viníka kolize. "Snažil jsem se mu vyhnout, jak jsem mohl. Jel jsem proti zdi, co víc jsem mohl dělat? Nabourat jen proto, aby Michael mohl jet dál?" rozčiloval se pilot Williamsu, který skončil čtvrtý.

Vítěz kolizi viděl, ale zůstal nestranný

Pozdější vítěz závodu Jarno Trulli viděl celý incident přímo před sebou, ale nechtěl nikoho vinit. "Schumacher brzdil a Montoya akceleroval. Bylo to divné, těžko říct, čí to byla chyba," prohlásil italský závodník. Legendární Niki Lauda ale viděl chybu na Montoyově straně. "Montoya si musí před sebou nechat dost místa, aby takovou situaci ubrzdil," řekl.

Stejně to viděl i mladší z bratrů Schumacherů Ralf. "Michael přibrzdil, to jsme viděli. Ale člověk by tam měl nechat mezi vozy tolik místa, aby se něco takového nestalo," prohlásil. Přitom právě kvůli jeho předchozímu karambolu kroužil po okruhu zpomalovací vůz, kvůli kterému se vše semlelo.

Značně neoblíbení Schumacherové

Tehdy se o Ralfovo předjetí pokusil rovněž v tunelu Španěl Fernando Alonso, ale škrtnul o svodidla a v rychlosti 280 km/h narazil do zdi. Alonso si pak stěžoval, že jej Schumacher mladší blokoval. "Ralf sedm zatáček ignoroval modré vlajky, které mu přikazovaly, aby mě pustil před sebe. V tunelu konečně zpomalil, ale pak najednou zase dupnul na plyn," vztekal se.

"Vůbec jsem ho neblokoval, to je nesmysl," reagoval mladší ze Schumacherů. Alonsovi to ale nestačilo. "Už by Ralfa měli z formule vyhodit. Není to poprvé, co něco takového udělal," pokračoval ve slovní válce ambiciózní Španěl.

Reklama

Související témata: