Hlavní obsah

Enge završil přípravu před startem v IRL

PRAHA

Poslední test před premiérou v zámořské Indy Racing League absolvoval v pondělí s týmem Patrick Racing Tomáš Enge. Na oválu v Texasu český pilot ujel víc než pět set kilometrů a začíná se soustředit na svůj první ostrý test v seriálu, který si odbyde 3. října na rychlém okruhu v kalifornské Fontaně.

Foto: www.f1i.com

Tomáš Enge

Článek

"Byla to neocenitelná zkušenost, protože každá odjetá míle je před mým závodním debutem velmi důležitá. V průběhu dne jsme zkoušeli reakce vozu na různé změny nastavení. Také jsem poznal, jak se vlastnosti vozu mění s opotřebením pneumatik," hodnotil Enge své působení za mořem.

V Texasu testovaly týmy Chevroletu se šesti vozy, každá stáj však měřila jen své časy a Enge proto neměl možnost srovnání se soupeři. "Srovnávání při testech je ale stejně ošidné, protože rozdíl v rychlosti se liší i podle toho, zda jedete sám, nebo v aerodynamickém vaku soupeře. Já jsem takhle třeba zrychlil skoro o tři míle, když jsem se vytáhl ze vzduchové kapsy. Jasné srovnání nabídne až kvalifikace, kdy je na trati vždy jen jeden jezdec," přiblížil čtvrtý muž letošního šampionátu formule 3000.

Hlídat jej bude Unser Jr.

Enge už také ví, kdo bude v závodech IRL jeho spotterem, tedy člověkem, který sleduje závod z nejvyššího místa na oválu a hlásí do vozu pozice soupeřů. Českého pilota, jenž nedávno oslavil osmadvacáté narozeniny, takto povede velká postava zámořského automobilového sportu Al Unser Jr., který se během své kariéry dvakrát radoval z vítězství ve slavném závodu 500 mil Indianapolis a rovněž dvakrát vyhrál sérii CART.

"Al bude mé obrovské plus," netajil spokojenost Enge. "Má hodně zkušeností, mnoho soupeřů zná ze závodní dráhy a zná situaci i z pohledu jezdce. Jeho zkušenosti ale určitě využiji i při přípravě na závod, kdy se probírá nastavení vozu, taktika a další věci," dodal Enge.

Před svou premiérou se Enge, který v minulosti jako první Čech zasáhl do závodu formule 1, vyjadřuje opatrně k ambicím, se kterými do zámořského seriálu vstupuje. "Samozřejmě bych chtěl začít dobrým výsledkem. Na druhou stranu je obtížné něco předpovídat. V závodech dochází často ke kolizím, do kterých se můžete dostat bez vlastní viny, a štěstí hraje obrovskou roli," uzavřel.

Reklama