Hlavní obsah

Engeho premiéru v IRL zkazila havárie

FONTANA

Pouhých šest kol před koncem závodu Toyota Indy 400 se musel Tomáš Enge rozloučit s okruhem California Speedway ve Fontaně. Český jezdec se v neděli při svém premiérovém vystoupení v zámořském seriálu srazil s Jihoafričanem Scheckterem a z vozu jej dokonce museli vyprostit záchranáři.

Foto: BPA/Luděk Šipla

Tomáš Enge na archivním snímku.

Článek

Pátnáctý díl série v délce 400 mil, neboli 644 kilometrů, vyhrál Adrian Fernandez z Mexika.

Enge se od začátku závodu pohyboval mezi dvacátým a sedmnáctým místem, ale kvalitativní rozdíl mezi špičkou a českým novicem se projevil po 58 kolech, kdy v té době vedoucí pilot Engeho dojel o kolo. V polovině závodu měl na lídra první český pilot ve formuli 1 už manko dvě kola a startovní pole se roztahalo. Pořadí se střídalo zejména, když někdo zajel do boxů.

Dvacet kol před koncem se Enge dostal po havárii Foyta na 16. místo. O chvíli později byla ve vzduchu žlutá vlajka kvůli nehodě Barrona, před kterého se Enge dostal 14 okruhů před koncem závodu na 200 kol na patnáctou pozici. O osm kol poté se však Enge srazil ve vysoké rychlosti se Scheckterem a z vozu ho museli vytáhnout záchranáři. Plný počet 200 kol odjelo sedm jezdců, Enge byl klasifikován jako šestnáctý.

Nejlepší český automobilový jezdec tak po formuli 3000, formuli 1, rallye a okruhových závodech vyzkoušel další disciplínu. Pakliže vyvázne z dnešní nehody nezraněn, měl by Enge v barvách týmu Patrick Racing nastoupit také v posledním závodu sezóny v Texasu a také v celé další sezóně IRL.

Toyota Indy 400
1. Fernandez (Mex.)
2. Kanaan (Braz.)
3. Wheldon (Brit.)
4. Hornish Jr. (USA)
5. Rice (USA)
...
16. Enge (ČR) nedokončil

Reklama