Hlavní obsah

Bourdais je zoufalý, formule 1 v nedohlednu

PRAHA

Letošní rok měl být pro automobilového závodníka Sébastiena Bourdaise z říše snů. V sérii ChampCar získal při svém druhém roce působení za oceánem mistrovský titul a vše nasvědčovalo tomu, že klíč od vrátek mistrovství světa formule 1 leží u nohou francouzského jezdce. Momentálně to však vypadá, že u dveří kdosi vyměnil zámek.

Článek

Bourdais spolu se svým kolegou ze stáje herce Paula Newmana Brunem Junqueirou suverénně ovládli sezónu a s převahou obsadili první dvě místa, třetí Kanaďan Carpentier zaostal za stříbrnou příčkou téměř o sto bodů.

Francouz, jenž loni dokončil sezónu na čtvrtém místě a s přehledem získal titul nováčka roku, letos nenašel přemožitele v polovině závodů čtrnáctidílné série, jednou skončil druhý a dvakrát se mohl radovat ze třetího místa.

Vítěz mezinárodního mistrovství formule 3000 z roku 2002 (kdy mu však titul spadl do klína díky diskvalifikaci Tomáše Engeho) proto věřil, že vykročí ve stopách Jacquese Villeneuva či Juana Pabla Montoyi, jimž právě úspěch v zámořském seriálu otevřel bránu do světa nejprestižnější automobilové třídy.

'Supertým' zřejmě doplní da Matta

Šéfům stájí formule 1 se pětadvacetiletý jezdec ale podle všeho nehodí do krámu. Po závěrečném závodu sezóny v Mexiku, kde famózním způsobem uhájil první příčku a potvrdil zisk titulu, byl v kontaktu s Frankem Williamsem.

"Frank mi ale suše oznámil, že být vítězem ChampCar už znamená něco jiného než před lety," prohlásil Bourdais pro stanici SpeedTV. "Můj agent David Sears dělal vše proto, aby mě na zimu protlačil do nějakého týmu alespoň jako testovacího jezdce. Ovšem bez odezvy. Jsem z toho úplně zničený," dodal smutně Bourdais.

Mladý Francouz nicméně zoufat nemusí. I pro příští sezónu má jisté místo v týmu Newman/Haas, který by měl údajně vedle Junqueiry navíc doplnit Cristiano da Matta, jenž si po vítězství za oceánem na dvě sezóny 'odskočil' do formule 1 a letos odjezdil část sezóny ve stáji Toyota.

Reklama

Související témata: