Hlavní obsah

Papež požehnal týmu Ferrari

VATIKÁN

Papež Jan Pavel II. při soukromé audienci ve vatikánském sále Clementina požehnal členům týmu Ferrari před nadcházející sezónou mistrovství světa formule 1. Mezi přijatými byli obhájce titulu Michael Schumacher, jeho kolega Rubens Barrichello, šéf stáje Jean Todt, mechanikové a další členové týmu - celkem asi 95 osob.

Článek

Papež blahopřál členům týmu ke sportovním výsledkům, popřál jim další úspěchy a sám od nich na oplátku přijal dodatečné gratulace k 26. výročí nástupu do nejvyššího úřadu v katolické církvi. Jako dárek obdržel z rukou prezidenta automobilky Luky di Montezemola věrný model vozu Ferrari F2004 v poměru jedna ku pěti, se kterým Schumacher loni získal sedmý titul mistra světa.

Podle Montezemola chtěli členové týmu Ferrari ocenit papežovu odvahu při obraně lidských práv, která jej v uplynulých 26 letech postavila do "pole position (označení pro postavení prvního jezdce na startu závodu) na cestách humanity". "Je to poprvé, co jedno z našich aut - i když jen model - dojelo až do Vatikánu. Považujeme to za nejprestižnější cílovou čáru," řekl Montezemolo.

Dojatý Schumacher

Zároveň připomněl, že to není první papežovo setkání s vozem Ferrari. Již v roce 1988 se Jan Pavel II. v jednom voze Ferrari jako spolujezdec dokonce svezl a absolvoval s ním jeden okruh na zkušební dráze.

Podobně pro Schumachera nebylo dnešní setkání s papežem první, protože byl ve Vatikánu přijat již v roce 1999. "Byl to velmi dojemný a naprosto mimořádný zážitek, tentokrát zase zcela jiný, protože jsem jej zažíval s celým týmem," řekl Schumacher.

Jak podotýká agentura Reuters, setkání představovalo nápadný kontrast mezi zástupci nejrychlejšího sportu a pomalým pohybem papeže, který byl do sálu přivezen na zvláštním vozíku. Přesto představitelé stáje Ferrari zdůrazňovali, že z pouhé blízkosti papeže a z jeho příkladu při překonávání obtíží způsobených nemocí čerpali inspiraci pro další sportovní i životní dráhu.

Todt slíbil přispět na charitu

"Bylo úžasné vidět jeho sílu a osobnost. Doufám, že budeme schopni si tyto pocity uchovat a transformovat je v další motivaci," prohlásil Schumacher.

Todt řekl, že na něj udělala obrovský dojem "energie, jednoduchost a pokora", které papež navzdory nemoci vyzařuje. Todt, jehož otec byl židovský uprchlík z papežovy vlasti Polska, slíbil, že Ferrari dá v květnu do dražby jeden ze svých modelů a výtěžek věnuje na charitu na papežovu počest.

Požehnaný Barrichello

Barrichello, který je oddaný katolík, prohlásil, že přijetí u papeže je "ta největší pocta, o které snil." Pochlubil se, že si vzal na audienci obrázek své rodiny a dal si jej od papeže požehnat.

Jan Pavel II. řekl, že si práce italského týmu velmi váží. Podle něj jsou výsledky, kterých tým dosáhl, projevem ducha soudržnosti a nadšení. "Blahopřeji k úspěchům v minulém mistrovství," prohlásil. Vyzval celý tým, aby i nadále "přispíval k šíření sportovních hodnot i k budování spravedlivější společnosti". "Církev považuje sport za užitečný nástroj vzdělávání mladé generace," zdůraznil.

Reklama

Související témata: