Hlavní obsah

Engeho zradila převodovka

MIAMI

Porucha převodovky znemožnila Tomáši Engemu dokončit úvodní nedělní podnik zámořského formulového seriálu IRL na oválu Homestead. Přitom v kvalifikaci dosáhl český pilot nečekaně třetího nejlepšího času a nechal za sebou legendy Indy Racing v čele s obhájcem titulu Kaananem i pozdějším vítězem nedělního závodu Wheeldonem.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

"Vůz se mi zdál lepší než při testech, také já jsem na sobě pocítil jezdecké zlepšení, ale proti technickým závadám jsme všichni krátcí," hodnotil Enge, jenž byl v Miami nadšen alespoň kvalifikačním výsledkem: "Nevěřil jsem, že bych mohl dosáhnout rychlostního průměru 214 mil za hodinu, nakonec jsem se jako jeden z pěti dostal při měřeném kole pod hranici 25 vteřin."

Enge šel do závodu na 200 kol pln odhodlání, jenže potíže s převodovkou mu začaly hned v úvodu, takže se brzy po letmém startu propadl na 14. místo a vzápětí mířil k opravě poprvé do boxů. Postupně se tam objevil během svého trápení ještě dvakrát, to už ale výrazně narůstala jeho ztráta na nejlepší a nakonec těsně před polovinou závodu odstoupil. Chvíli před ním skončil i Brit Franchitti, takže český jezdec byl klasifikován na 21. místě.

Neuspěl ani jeho jihoafrický týmový kolega Scheckter, který jel z pole position, ale v závodě 38 kol před cílem havaroval a stáji Panther Racing tak zůstaly jen oči pro pláč. Po spoustě karambolů závod dokončilo jen 10 vozů, mezi druhým a čtvrtým v cíli byl rozdíl jen 0,012 s.

Výsledky:
1. Wheldon (Brit.), 2. Hornish (USA), 3. Kaanan, 4. Meira, 5. Castroneves (všichni Braz.). Příští závod se jede 19. března ve Phoenixu

Reklama