Hlavní obsah

Schumacher: Nasazení nového vozu nebylo unáhlené

PRAHA

Fiaskem skončila premiéra nového Ferrari při třetím podniku mistrovství světa formule 1 v Bahrajnu. Monopost mistrovské stáje je sice podle očekávání rychlý, zatím je ale velkou vadou na kráse jeho nespolehlivost. Michael Schumacher kvůli závadě nedojel, Rubens Barrichello startoval z poslední pozice a na bodované příčky nedosáhl.

Foto: Hoch Zwei

Pilot týmu Ferrari Michael Schumacher

Článek

Tým Ferrari zahájil novou sezónu s modifikovanou verzí vozu, s nímž suverénně ovládl loňský šampionát . Po dvou závodech se ale na kontě italské stáje sešlo pouhých deset bodů a vedení se proto rozhodlo k ráznému kroku: uspíšit premiéru nového vozu, původně plánovanou na květnovou Velkou cenu Španělska.

Překotná snaha stáje z Maranella o zkrácení náskoku konkurence ale očekávaný efekt nepřinesla. Barrichellův vůz zradila převodovka během kvalifikace a tým na poslední chvíli posílal soukromé letadlo do Barcelony pro náhradní součástky. Brazilec tak startoval do závodu z poslední řady a přes enormní snahu se nevytáhl výš než na devátou příčku.

Pro Schumachera bylo druhé místo na startovním roštu zadostiučiněním, jeho naděje na vůbec první lepší umístění v sezóně ale zhatila už ve třináctém okruhu také porucha převodového ústrojí.

:. ANKETA
Myslíte, že stáj Ferrari měla počkat s nasazením vozu F2005? Hlasujte v anketě na konci článku.

Zkroušený nebyl

Itálii výbuch Scuderie rozzuřil a média na Apeninském poloostrově nešetřila kritikou na vedení stáje, která se údajně s nasazením nového monopostu unáhlila. Podle Schumachera bylo ale rozhodnutí týmu správné.

"V daný okamžik to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli přijmout. Všechno bylo propočítané, věřili jsme, že závod zvládneme. Za neúspěch nelze nikoho obviňovat," uvedl sedminásobný mistr světa po Velké ceně Bahrajnu.

Schumachera prý odstoupení z druhého místa příliš nerozladilo. "Auto jelo rychle, byl jsem na druhém místě. Pak přišel konec, mám ale pocit, že jsem na trati nabral nějaké drobné částice, které mohly závadu způsobit. Vůz jako takový se ale choval dobře, takže mě to, že jsem neviděl cíl, zase tolik neštve," prohlásil německý pilot.

Seriál mistrovství světa se po třech závodech stěhuje do Evropy, kde bude pokračovat za tři týdny Velkou cenou San Marina. Schumacher věří, že Ferrari čas před startem v Imole efektivně využije k odladění posledních nedostatků letošního vozu. "Máme tři týdny na to, abychom znovu získali stoprocentní jistotu. Pořád jsme silní, nebojte se," vzkázal soupeřům i příznivcům.

Reklama

Související témata: