Hlavní obsah

Montreal se těší na souboj Alonso vs. Räikkönen

PRAHA

Formule 1 se na nadcházející dva závody přesunula za oceán a je jisté, že i z Kanady a Spojených států se na starý kontinent vrátí v roli lídra Fernando Alonso. Španělský pilot Renaultu má na největšího rivala Kimiho Räikkönena z McLarenu náskok 32 bodů. Fin, který před dvěma týdny už podruhé v sezoně musel nedobrovolně opustit suverénní vedoucí pozici, touží opět něco z hrozivého manka ukrojit.

Článek

Po dění v dosavadním průběhu šampionátu se s nikým dalším do boje o titul příliš nepočítá. A jeden z nejrychlejších okruhů by měl svým charakterem sedět právě Renaultu a McLarenu, které se zatím podělily o všechna prvenství v letošním MS, a hlavně jejich prvním pilotům. O zápletku ve prospěch trápícího se Ferrari se ale může postarat počasí, na devadesát procent má totiž pršet.

"Já tady už s vozem R23 zajel nejrychlejší kolo závodu a s 'čtyřiadvacítkou' jsme tu vloni mohli i vyhrát, kdybych nemusel odstoupit," upozornil Alonso na poslední dva starty v Kanadě. "Nemám důvod očekávat něco jiného, než že budeme na stupních, ne- li na tom nejvyšším," dodal vítěz čtyř ze sedmi závodů sezony.

Pod tlakem je podle Räikkönena Alonso

Räikkönen má sice propastnou bodovou ztrátu, přesto je přesvědčený, že tím, kdo by měl být pod tlakem, je Alonso, který ve své situaci může už jenom ztratit. Španěl si navíc podle Seveřana určitě uvědomuje, že nemá nejrychlejší auto ze všech. To prý řídí Räikkönen, který měl na vítězství rozjeté čtyři poslední závody - v Imole a na Nürburgringu jej ale zradil vůz.

"Naše auto je fantasticky rychlé. A Alonsa dříve nebo později opustí štěstí, potom udeří naše hodina. Bez ohledu na to ale musíme všechny zbývající závody vyhrávat. Být druhý znamená prohrát," uvedl Räikkönen s vědomím toho, že při současném systému bodování by mu k zisku titulu nestačila ani série vítězství bez toho, aby Alonso občas nedojel. "Můj náskok nic neznamená. V této fázi mistrovství si za něj opravdu nic nekoupím," upozornil Alonso, že mu nehrozí spánek na vavřínech.

Schumi už příliš nevěří

V jeho pozici byl vloni Michael Schumacher, Ferrari slavilo po diskvalifikaci Toyoty a Williamsu double a mistr světa sedmé kanadské vítězství. Letos je ale pro italský tým Montreal jen dalším možným bodem zlomu v dosud katastrofálním průběhu sezony. V obrat však jako by věřil více Rubens Barrichello než poněkud rezignovaně působící mistr světa.

"Posledně mi prognózy moc nevyšly, tak teď pouze řeknu, že v Montrealu uděláme, co umíme. Počkejme na volné tréninky a pak uvidíme, jak si stojíme. Jisté je, že se budeme rvát až do konce," řekl Schumacher. "Já jedu za moře s nadějí, že se to teď v šampionátu obrátí, že začneme vyhrávat. Nepřijeli jsme do Kanady jen bodovat, myslíme na vítězství," kontroval Barrichello před nedělní Velkou cenou, která začne v 19:00 SELČ.

Pořadí MS po sedmi závodech:
1. Alonso (Šp./Renault) 59 bodů, 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 27, 3. Trulli (It./Toyota) 27, 4. Heidfeld (Něm./Williams) 25, 5. Webber (Austr./Williams) 18, 6. Fisichella (It./Renault) 17.

Reklama

Související témata: