Hlavní obsah

Ferrari je před GP Německa z formy

PRAHA

O víkendu pokračuje seriál mistrovství světa formule 1 Velkou cenou Německa na Hockenheimringu. Oproti minulým letům nepatří k hlavním adeptům na vítězství rudé monoposty stáje Ferrari, největší šance se dávají týmům Renault a McLaren. Ferrari se snaží na poslední chvíli vyladit svůj monopost, a proto testuje jako o život.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher před víkendovou GP Německa příliš důvodů ke spokojenosti nemá.

Článek

Před rokem italská stáj před GP Německa jen zběžně vyzkoušela svůj vůz, při suverénním postavení Michaela Schumachera v průběžném pořadí MS nebyl důvod k obavám. Letos je situace jiná a Ferrari nepatří do užšího okruhu favoritů.

I proto od úterý tým testuje v Mugellu a kilometry přibývají. Testovací pilot Luca Badoer v úterý obkroužil 80 kol, ve středu dokonce 96. A pokračovat bude i ve čtvrtek. Data z jízd získal i mistr světa Michael Schumacher, který ve středu odjel 85 okruhů.

Kdo vyhraje GP Německa?
Tipujte v anketě na konci článku!

Jeho nejlepší čas byl 1:21, 601 minuty, což je téměř o tři sekundy slabší výkon než rekord okruhu Rubense Barrichella před rokem. Mírné úpravy tratě sice zpomalí jezdce přibližně o sekundu, přesto jsou rudé monoposty příliš pomalé.

Schumimu tak hrozí na domácí trati blamáž, kdy jeho vůz nebude moci konkurovat monopostům lídra průběžného pořadí Alonsa nebo dvojici z McLarenu Räikkönen - Montoya. "Současné ferrari je prostě špatné," tvrdí bývalý světový šampión Niki Lauda v rozhovoru pro Kicker.

Problémy jsou údajně v zavěšení kol či pneumatikách, celek nefunguje jak tak, by měl. "Lidé od ferrari udělali očividně velikou chybu. Auto nefunguje," dodává Lauda. Odstranit nedostatky se tým z Maranella snaží na poslední chvíli.

Dohoda o testování je dobrovolná

I proto mu přijde vhod, že nepodepsal gentlemanskou dohodu, která stájím povoluje týden před závodem testovat monopost jen na 50 kilometrech. To se pochopitelně ostatním týmům nelíbí, hlasité protesty ale slyšet nejsou.

"Samozřejmě bychom byli radši, kdyby Ferrari jednalo stejně jako ostatní týmy. Ale dohoda je dobrovolná, takže těžko můžeme soupeře kritizovat, že jí nedodržuje," řekl šéf Mercedesu Norbert Haug.

Závod na Hockenheimringu se jede v neděli, v čele průběžného pořadí mistrovství světa je Španěl Fernando Alonso s vozem Renault.

Reklama

Související témata: