Hlavní obsah

Alonso byl v Brazílii korunován mistrem

SAO PAULO (Brazílie)

Formule 1 už zná nástupce Němce Michaela Schumachera na trůně mistra. V Brazílii na něj v neděli usedl Španěl Fernando Alonso z týmu Renault. Je vůbec nejmladším šampiónem formule 1 v historii. Je mu teprve 24 let.

Článek

Závod vyhrál Juan Pablo Montoya a zopakoval tak loňské prvenství. Za ním dojel Fin Räikkönen, McLaren získal po pěti letech double a dva závody před koncem MS už vede Pohár konstruktérů.

Hrdinou však byl čerstvý mistr světa. "Jsem šťastný a plný emocí, prožívám naplnění životního snu a snad je na mne celá země hrdá. Žádný Španěl ještě nebyl šampiónem F-1," přiznal Fernando Alonso, jenž měl po vítězství v kvalifikaci nejlepší pozici na startovním roštu. Jeho největší rival Räikkönen stál až ve třetí řadě, přesto se rychle protáhl na třetí příčku za týmového kolegu Montoyu.

Havárie hned v úvodu poslala mimo dráhu Coultharda s vozem Red Bull, jenž při kolizi v první zatáčce vyřadil ze hry také oba piloty stáje Williams Pizzoniu i Webbera. Do třetího kola se jelo pod žlutými vlajkami zakazujícími předjíždění. Hned po jejich stažení však přišel Alonso o vedení, když se Montoya odvážně pustil před něj a brzy získal na Španěla až čtyřsekundový náskok. Alonso jel velmi obezřetně a neriskoval, přitom ale do první zastávky v boxech dosahoval lepších časů než jeho finský sok, takže v pohodě střežil druhou příčku.

Räikkönen před dotankováním však vydržel na trati o devět kol déle a zajížděl opakovaně nejrychlejší časy celého závodu, což mu ve 31. kole umožnilo vrátit se z boxů těsně za Montoyu. Alonso ale mohl zůstat klidný, i se ztrátou přes čtvrt minuty na lídra závodu mu pozice na stupních vítězů zajišťovala titulu bez ohledu na výsledky ostatních a nic na tom nezměnila ani druhá série pit-stopů.

Na čtvrté příčce se udržel M. Schumacher, jehož pětiletá vláda formuli 1 v neděli končila. Naopak oba mclareny v čele předjížděly soupeře o celé kolo a po pěti letech se mohla stáj těšit na double, protože Montoya a Räikkönen bezpečně udržovali první dvě příčky. V závěru už byly rozestupy mezi jezdci tak výrazné, že by pořadí mohla změnit jen jezdecká chyba nebo selhání techniky. Nedošlo ani k jednomu, takže Montoya si v Brazílii zopakoval prvenství. Hned za ním dojel Räikkönen, ale nejvíc v cíli slavil třetí Alonso, čerstvý mistr světa.

Výsledky GP Brazílie (71 kol, tj. 305,9 km):
1. Montoya (Kol.) 1:29:20,574 h (prům. rychlost 205,4 km/h)
2. Räikkönen (Fin., oba McLaren Mercedes) +2,527 s
3. Alonso (Šp., Renault) +24,840
4. M. Schumacher (Něm., Ferrari) +35,668
5. Fisichella (It., Renault) +40,218
6. Barrichello (Braz., Ferrari) +1:09,173
7. Button (Brit., BAR Honda)
8. R. Schumacher (Něm., Toyota) oba 1 kolo zpět
Dokončilo 15 z 20 jezdců na startu, nejrychlejší kolo: 29. Räikkönen 1:12,268
Stav MS po 16 z 18 závodů:
1. Alonso 117
2. Räikkönen 94
3. M. Schumacher a Montoya po 60
5. Fisichella 45
6. Trulli (It., Toyota) 43
7. Barrichello a R. Schumacher po 38
Pohár konstruktérů:
1. McLaren 164
2. Renault 162
3. Ferrari 98
4. Toyota 81
5. Williams 59
6. BAR 33
7. Red Bull 27
8. Sauber 17

Reklama

Související témata: