Hlavní obsah

Schumacher: Na šampiona si počkáme až do Brazílie

V kvalifikaci skončil až šestý a hned od začátku ztrácel na lídra šampionátu Fernanda Alonsa víc než patnáct vteřin. Přesto dokázal Michael Schumacher vybojovat ve Velké ceně Číny vítězství a dohnat bodovou ztrátu na španělského šampiona. Po skončení závodu si Schumacher maximálně užíval triumf a je připraven před posledními dvěma závody bojovat o titul.

Článek

"Je skoro zázrak, že to dopadlo takhle," uvedl Schumacher, jenž po červencové Velké ceně Kanady ztrácel na Alonsa 25 bodů a zdálo se, že je o titulu rozhodnuto. "Teď nás čekají poslední dva závody a myslím si, že si na výsledek budeme muset počkat až do Brazílie. Fakt se na to těším," řekl na tiskové konferenci sedmatřicetiletý Schumacher, jenž vyhrál pět z posledních sedmi závodů.

Jeho dnešní vítězství přišlo po nepovedené kvalifikaci, v níž obsadil až šestou pozici. Navíc Alonso vyrazil na mokré trati z pole position jako blesk a již po dvanácti kolech byl jeho náskok v čele více než patnáctisekundový. Schumacher se ale mezitím propracovával vpřed.

Při první zastávce v boxech jezdci pouze tankovali a navzdory tomu, že trať pomalu osychala, ponechali si pneumatiky na mokrý povrch. Z toho profitoval Schumacher, jenž se po polovině závodu dotáhl na Fisichellu i viditelně pomalejšího Alonsa, který měl problémy se zadními gumami. Ital svou týmovou jedničku nedokázal ubránit a raději se posunul před něj. Alonso ztratil brzy nato ve 30. kole z 56 i druhou příčku ve prospěch Schumachera a začínal sekundu po sekundě ztrácet.

Alonso: Michael si zasloužil vyhrát, byl nejlepší

"Tady to pro mě prakticky skončilo. Devět z deseti kol jsem byl úplně mimo. Ale Michael si dnes zasloužil vyhrát, byl nejlepší," uznal Alonso, jemuž se příliš nevedlo ani po skončení závodu, kdy ve snaze předat lidem z týmu šampaňské ze stupňů vítězů láhev upustil, a ta se rozbila na kousky.

Rozhodnutí přinesla patnáct kol před cílem druhá návštěva servisu. Nejprve Alonso prakticky vypadl z boje o vítězství, neboť se zdržel téměř dvacet sekund. Poté se po přezutí na suché pneumatiky sice Fisichella vrátil na trať zpět před Schumacherem, ale na nezahřátých gumách podlehl hned prvnímu ataku Němce, jenž byl v depu o kolo dřív.

"Bylo mi jasné, že tahle zatáčka bude těžká, znal jsem ji z tréninků. Ale říkal jsem si, že tady by se dalo s Giancarlem něco provést a to se mi povedlo," uvedl k předjížděcímu manévru v první zatáčce po výjezdu z depa zkušený veterán, jenž si dojel pro 91. vítězství v MS.

Další záblesk geniality

V poslední zatáčce před cílem se ještě postaral o vzrušení o několik kol zpět jedoucí Japonec Takuma Sató, který zablokoval čtvrtého Nicka Heidfelda, do nějž následně vrazil Barrichello. Na čtvrtou pozici se tak dostal Button, pátý byl Pablo de la Rosa s mclarenem, Barrichello s Heidfeldem s BMW ještě zvládli dojet na šesté a sedmé příčce. Poslední bod získal Australan Mark Webber na williamsu.

Schumacherův výkon znovu vyvolal otázku, zda je nutné, aby už po této sezóně ukončil kariéru. Podle agentury Reuters předvedl dnes Němec jeden ze svých záblesků geniality, které z něj udělaly nejúspěšnějšího jezdce všech dob. "Je lepší odejít v době, kdy mi ještě pokládáte takové otázky," odbyl pilot se smíchem dotazy novinářů, zda po takovém výkonu nechce přehodnotit své rozhodnutí, které oznámil po minulém závodě v Monze.

Reklama

Související témata: