Hlavní obsah

Němci a Italové se rozplývají nad Schumacherem

BERLÍN

Především italský a německý tisk se shodně rozplývá nad nedělním triumfem Michaela Schumachera ve Velké ceně Číny formule 1. Krajané sedminásobného světového šampiona a novináři ze země Ferrari považují Schumacherův šanghajský výkon za jeden z nejlepších v jeho kariéře a ptají se, zda nebylo jeho rozhodnutí ukončit kariéru předčasné.

Článek

Po červencové Velké ceně Kanady ztrácel sedmatřicetiletý Němec v hodnocení seriálu na šampiona Fernanda Alonsa 25 bodů a nejčtenější deník v zemi Bild ho halasně odepsal. Nyní se raduje z jeho návratu do čela šampionátu. "Vítězství v Číně byla jedna z nejbrilantnějších věcí, kterou kdy Schumi předvedl. Poprvé po 575 dnech Schumi zase vede mistrovství světa, navíc několik týdnů před koncem kariéry," napsal Bild.

Bulvární list navíc vymyslel pro Schumacherův výkon nové pojmenování, které více než cokoli jiného připomíná jazykolam: "Schumisupermegaturbogeilgöttlichgigagalaktisch!" (tedy přibližně "...skvělýbožsskýgigagalaktický"), nadepsal Bild jeden z oslavných článků.

Italská Gazzetta dello Sport připomíná, že pokud Schumacher za týden v Japonsku vyhraje a Alonso zůstane bez bodu, bude moci Němec slavit osmý titul. "V Číně to byla mistrovská práce. Schumiho setkání s dějinami je přede dveřmi a on má dobrý důvod k tomu spát až do japonské Grand Prix dobře," píše Gazzetta.

Španělé se zlobí na Renault

Novináři si také všimli nezvykle vřelého Schumacherova chování a projevů radosti, jimiž v minulosti poměrně šetřil. "Před šestnácti lety nebyl zrovna sympatický, ale teď, když mu zbývají dva závody do konce kariéry, se chová mnohem přátelštěji. Jako kdyby konečně odložil ochranný pancíř a ukázal, jaký ve skutečnosti je," tvrdí Tuttosport a berlínský Tagesspiegel doplňuje: "Po závodě se usmíval a smál tak, jak ho předtím vidělo jen pár lidí."

Na rozdíl od zemí "spřízněných" se Schumacherem měly komentáře z Alonsova Španělska odlišný tón. Krajané sesazeného lídra se zlobí především na tým Renault, jenž pokaženou zastávkou v depu přispěl k jezdcově nedělní porážce. "Alonso má nepřítele ve vlastním táboře," nebere si servítky Marca a El Mundo Deportivo se vzpamatovává ze šoku: "Infarkt! Teď udává tón Schumacher."

Reklama

Související témata: