Hlavní obsah

Schumacher se v Suzuce může stát mistrem světa

SUZUKA

Už několik let nebyl boj o mistra světa vozů formule 1 tak těsný. Nedělní předposlední závod na okruhu v Suzuce může rozhodnout duel mezi Michaelem Schumacherem a Fernandem Alonsem, kteří mají stejný počet bodů, ale německý pilot je první díky většímu počtu vítězství. Pokud obhájce titulu ze Španělska nebude při Velké ceně Japonska bodovat a Schumacher vyhraje, německý fenomén oslaví rekordní osmý titul.

Článek

Naposledy byl tak dramatický souboj v roce 2000, kdy se Schumacher přetahoval o vedení s Finem Mikou Häkkinenem z McLarenu a nakonec právě v předposledním závodu v Japonsku získal tehdy třetí titul. Pak byl šampionát dlouho v jeho režii, až loni ho vystřídal v roli jasného vládce Alonso. Ten musí nyní z druhého místa útočit, v posledních závodech se však jezdci stáje Renault nedaří. Naopak Schumacher je na koni.

"Lidé chtěli dramatický šampionát, tak ho mají," řekl Alonso, který po porážce od Schumachera v Šanghaji vzbudil rozruch tvrzením, že jeho vlastní stáje Renault mu titul nepřeje. Francouzský tým, odkud Španěl po sezóně odejde do McLarenu, se proti tomu ohradil.

Rozhodnou pneumatiky a umění jezdců

Aby si Alonso udržel šanci, nesmí se opakovat situace z 10. září, kdy při Velké ceně Itálie nedojel a jeho sok v boji o titul v Monze vyhrál. Oba piloti vědí, že chyba na trati pro ně může mít fatální následky. Důležitou roli mohou sehrát dvojky obou stájí Ital Giancarlo Fisichella (Renault) a Brazilec Fellipe Massa (Ferrari). Odborníci však očekávají, že rozhodnutí padne až 22. října při Grand Prix Brazílie na okruhu Interlagos.

"Obě auta mají velmi podobné výkony, takže rozhodne umění jezdců a pneumatiky," řekl pětadvacetiletý Alonso, nejmladší mistr světa v historii. "Micheliny v posledních letech v Suzuce byly skvělé, takže mám z toho dobrý pocit," uvedla hvězda Renaultu. Ferrari jezdí na bridgestonech, které jsou považovány za o něco horší. "Ale jsem si jist, že stejné sebevědomí mají i u Ferrari," dodal Španěl.

Schumacher je v Suzuce rekordmanem

Schumacher má důvod být optimistou, neboť nikdo nevyhrál v Suzuce tolik Velkých cen jako on. Před jedenácti lety si tam ještě v barvách Benettonu připsal premiérové vítězství v seriálu, s vozem ferrari v Japonsku vyhrál ještě pětkrát, zatímco Alonsovým nejlepším výkonem je loňské třetí místo.

"Pro jezdce je to velmi náročná trať fyzicky, bude to náročný závod i na psychiku. Je to přesně takový závod, který chce každý jednou vyhrát. Mně se to ještě nepovedlo a hodlám to tady změnit," řekl Alonso odhodlaně.

"Miluji Suzuku, už jen pro ten styl, kterým se jezdí. Je to fantastická trať," prohlásil Schumacher, kterého čekají poslední dva závody kariéry. "Auto je dobré, ještě zbývá vyladit pneumatiky stejně jako v minulých závodech," doplnil. Vozům Ferrari se v posledních závodech nebývale daří, vyhrály šest z posledních sedmi Velkých cen, v Poháru konstruktérů však ztrácí na Renault jeden bod.

Průběžné pořadí MS (po 16 z 18 závodů):
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 116, 2. Alonso (Šp./Renault) 116, 3. Fisichella (It./Renault) 63, 4. Massa (Braz./Ferrari) 62, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) 57, 6. Button (Brit./Honda) 45, 7. Barrichello (Braz./Honda) 28, 8. Montoya (Kol./McLaren) 26, 9. Heidfeld (Něm./BMW) 22, 10. De la Rosa (Šp./McLaren) 18.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 179, 2. Ferrari 178, 3. McLaren-Mercedes 101, 4. Honda 73, 5. BMW Sauber 35, 6. Toyota 30, 7. Red Bull-Ferrari 16, 8. Williams-Cosworth 11, 9. Toro Rosso-Cosworth 1.

Reklama

Související témata: