Hlavní obsah

Alonso v Monaku nepustil Hamiltona na pole position

MONTE CARLO

Úřadující mistr světa Fernando Alonso odstartuje do nedělní Velké ceny Monaka F1 z pole position, kterou vybojoval poprvé po přestupu do McLarenu. V první řadě mu bude krýt záda jeho týmový kolega Lewis Hamilton, jenž za ním při své premiérové účasti na slavném městském okruhu v Monte Carlu zaostal v sobotní kvalifikaci o 179 tisícin sekundy.

Článek

"Je to strašně důležitý výsledek pro mě i pro tým," uvedl Alonso, jenž odstartuje z prvního místa pošestnácté v kariéře. Dnešní program v Monte Carlu ovlivnil déšť, což z kvalifikace udělalo loterii. "Myslím, že podobné to může být i zítra v závodě. Vždyť během hodiny jsem od týmu dostal čtyři různé informace. Pole position je fajn, ale měli bychom zůstat v klidu," dodal dvojnásobný mistr světa.

Třetí místo zbylo v pátém dílu mistrovství světa na Brazilce Felipeho Massu s ferrari, jenž vyhrál kvalifikaci na předchozí tři Velké ceny. Jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, který získal pole position na úvod sezóny v Melbourne, dnes po nehodě nepostoupil do třetí kvalifikační části a obsadil až patnáctou pozici.

Räikkönen nejenže po své chybě rozbil vůz, ale málem i ohrozil svého kolegu Massu, jenž se mu s obtížemi na trati vyhnul. "Akorát jsem viděl žlutou vlajku a pak se mi naštěstí podařilo nějak vyhnout," popsal nebezpečný moment Brazilec.

Massu v druhé řadě doplní Ital Giancarlo Fisichella na renaultu, jenž tak dosáhl svého nejlepšího kvalifikačního výsledku v sezóně. Stejného úspěchu dosáhl pátým místem německý mladík Nico Rosberg na williamsu, vedle nějž se postaví Mark Webber z týmu Red Bull.

V mimořádně důležité kvalifikaci na okruhu, kde se těžko předjíždí, tak Alonso potvrdil svou dobrou formu z posledních dnů. Loňský vítěz Grand Prix Monaka už zde totiž vyhrál oba tréninky. V průběžném hodnocení MS ztrácí Španěl na britského nováčka Hamiltona, jenž ho v posledních dvou závodech porazil, dva body.

Belká cena Monaka - kvalifikace
1. Alonso (Šp./McLaren) 1:15,726, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:15,905, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:15,967, 4. Fisichella (It./Renault) 1:16,285, 5. Rosberg (Něm./Williams) 1:16,439, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:16,784, 7. Heidfeld (Něm./BMW) 1:16,832, 8. Kubica (Pol./BMW) 1:16,955, 9. Barrichello (Braz./Honda) 1:17,498, 10. Button (Brit./Honda) 1:17,939.

Reklama