Hlavní obsah

Kvalifikace v Monze patřila mclarenům, vyhrál Alonso

MONZA

Mistr světa formule 1 Fernando Alonso potvrdil v kvalifikaci na okruhu v Monze svou formu z tréninků a do nedělní Velké ceny Itálie vyrazí z pole position. Z první řady bude spolu s ním startovat jeho britský kolega z týmu McLaren Lewis Hamilton, jenž má před ním náskok pět bodů v pořadí mistrovství světa.

Článek

Oba piloti McLarenu tak dali najevo, že je nijak nerozházela špionážní aféra s konkurenčním Ferrari, kvůli níž mohou oni dva i tým přijít o body do šampionátu.

"Byl jsem letos mockrát druhý, takže jsem konečně rád za pole position, kterou jsem si podle mě zasloužil," uvedl Alonso, jenž naposledy startoval z prvního místa v květnu v Monte Carlu. "Auto je na této dráze extrémně rychlé, tak doufám, že toho zítra využijeme a skončíme přede všemi," dodal dvojnásobný mistr světa.

Alonso zajel na legendárním italském okruhu nejlepší čas v pátečních trénincích i v sobotu dopoledne před kvalifikací a Hamiltona porazil o 37 tisícin sekundy. "Není tu moc zatáček a tím pádem ani prostoru pro chyby. A Fernando a všichni špičkoví piloti navíc moc chyb nedělají, takže to bude hodně složité," řekl k nedělní Grand Prix Hamilton.

Až třetí místo patřilo ke zklamání místních fanoušků nejlepšímu z monopostů Ferrari, který pilotoval Brazilec Felipe Massa. Navíc rudým vozům z Maranella nepatří celá druhá řada, protože čtvrté místo obsadil Nick Heidfeld s vozem BMW-Sauber. Německý jezdec odsunul v posledních sekundách kvalifikace do třetí řady Fina Kimiho Räikkönena, jenž měl dopoledne vážnou nehodu. V místě, kde vozy dosahují rychlosti až 330 km/h narazil Räikkönen do betonové zdi, nicméně ze zničeného monopostu odešel po svých.

Třináctý závod mistrovství světa formule jedna začíná v neděli tradičně ve 14:00.

Výsledky - kvalifikace:
1. Alonso (Šp./McLaren) 1:21,997 min.; 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:22,034, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:22,549, 4. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:23,174, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:23,183, 6. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:23,446.

Reklama

Související témata: