Hlavní obsah

Pro McLaren je podstatné, že může dál bojovat o titul

LONDÝN

Pokutu sto miliónů dolarů vyfasovala ve čtvrtek stáj formule 1 McLaren-Mercedes za špionáž u konkurenčního týmu Ferrari. Odebráním bodů týmu navíc přišla o šanci vyhrát Pohár konstruktérů. Pro britskou stáj je ale nejdůležitější, že může i nadále bojovat o titul mistra světa mezi jezdci. Čtyři závody před koncem šampionátu vede průběžné pořadí její pilot týmu Lewis Hamilton před stájovým kolegou Fernandem Alonsem.

Článek

"Nejdůležitější je, že tento víkend pojedeme další Velkou cenu a bude tomu i v dalším průběhu sezóny, stejně jako v dalších letech," řekl po vynesení rozsudku Světové rady sportovního motorismu v Paříži šéf McLarenu Ron Dennis. “Přesto jsme si nezasloužili být potrestáni. Jasně jsme předložili, že jsme nepoužili žádnou informaci k našemu zvýhodnění při závodech," myslí si.

S příliš tvrdým trestem pro McLaren souhlasí i bývalé legendy formule 1. Sir Stirling Moss prohlásil: “Jsem absolutně zaskočený, je to hrozné. Celý motorismus byl otřesen, jediná správná věc byla, že jezdcům zůstaly body. Pokuta pro McLaren byla v pořádku, ale její výši se mi ani nechce uvěřit," řekl Moss, jenž byl během své kariéry ve F1 pětkrát druhý v celkové klasifikaci MS.

Jordan: Nepotrestat jezdce bylo mazané

Bývalému šéfovi týmu F1 Eddie Jordanovi naproti tomu přijde celý rozsudek kolem McLarenu značně podivný. "Ta suma peněz ani trest nemají podle mě špetku logiky. Okolnímu světu musí taková částka připadat absurdní a nabízí se otázka, kde se takové peníze vůbec vezmou?"

Zmatené Jordanovi připadá i rozhodnutí FIA o imunitě vůči pilotům. "Na jedné straně FIA tvrdí, že mezi jezdci čile probíhaly maily o technických údajích Ferrari. Stejně tak mezi jezdci a inženýry stáje. Přesto FIA rozhodla, že do toho nebudou zatahováni. Dobře věděla, že potrestáním jezdce, který přivedl do formule další fanoušky (Hamiltona) by sportu jenom uškodila. To bylo mazané rozhodnutí," myslí si Jordan.

Dennis se na odchod nechystá

McLaren s odhadovaným rozpočtem kolem 450 miliónů dolarů by vysoká pokuta neměla položit. "Máme roční obrat až 500 miliónů dolarů. Jsme bez dluhů a jsme velmi silná společnost s fenomenálním růstem," uvedl Dennis, který v týmu vlastní pouhých 15 procent. Dalších 40 procent je v majetku dodavatele motorů Mercedesu, 30 procent patří podle agentury Reuters bahrajnské holdingové společnosti Mumtalakat a zbylých 15 vlastní Dennisův obchodní partner Mansúr Ojjeh ze Saúdské Arábie.

Trest prý nebude mít za následek ani odliv sponzorů týmu, z nichž těmi hlavními jsou telekomunikační společnost Vodafone a španělská bankovní skupina Santander. "Stojíme plně za týmem, jsme absolutně přesvědčeni o bezúhonnosti Rona Dennise i samotné stáje McLaren," řekl Reuteru generální ředitel Santanderu Juan Manuel Cendoya.

Reklama

Související témata: