Hlavní obsah

Hamilton chce v rodišti svého idolu Senny vybojovat titul

SAO PAULO

Na místě, kde se narodil a vyrůstal jeho dětský sportovní idol Ayrton Senna, chce Brit Lewis Hamilton vyhrát mistrovství světa vozů formule 1. Největší drama v seriálu za posledních 21 let vyvrcholí v neděli Velkou cenou Brazílie.

Článek

Adepti na titul jsou stále ještě tři - dvaadvacetiletý nováček a první pilot F1 tmavé pleti Hamilton, dvojnásobný mistr světa a Britův stájový kolega v McLarenu Fernando Alonso ze Španělska a Fin Kimi Räikkönen z Ferrari. Očekává se nevídaná sportovní bitva a bouřlivá atmosféra na vyprodaném okruhu Interlagos.

Nejlepší výchozí pozici má se čtyřbodovým náskokem na obhájce titulu Alonsa právě Hamilton. Ten se může stát nejmladším mistrem světa a prvním nováčkem s titulem v případě, že dokončí závod alespoň na druhém místě bez ohledu na další výsledky.

O další tři body zpět je Räikkönen, který musí čekat na zaváhání soupeřů. Alonso se může dostat do vybrané společnosti trojnásobných mistrů světa a stát se po 50 letech prvním pilotem, jenž vyhrál titul ve dvou po sobě jdoucích letech v jiných týmech. To se naposledy podařilo Argentinci Juanu Manuelu Fangiovi.

Hned tři piloti bojovali o titul až v závěrečném závodu naposledy v Austrálii v roce 1986, kdy měli šanci na celkový triumf nakonec vítězný Alain Prost, Nigel Mansell a Nelson Piquet.

"Formule nebyla nikdy v historii atraktivnější a populárnější," uvedl k letošnímu dramatickému rozuzlení britský trojnásobný mistr světa Jackie Stewart, velký Hamiltonův fanoušek.

Zatímco Hamilton může v průběhu závodu taktizovat a přizpůsobit svou jízdu aktuální situaci na trati, oba jeho největší soupeři nemají na výběr - musejí jet na vítězství. To hraje do karet britskému jezdci, který minulý závod v Číně nedokončil po výjezdu mimo trati při jízdě do boxů i vinou sjetých pneumatik.

"To pro mne byla lekce a já jsem se z ní hodně poučil," řekl Hamilton. "Bylo to zprvu velké zklamání, mohl jsem být už mistrem světa nebo mít ještě lepší pozici, ale jakmile jsem ze Šanghaje odjel, začal jsem se soustředit jen na Brazílii," uvedl Brit.

Charakteristika trati v brazilském Interlagos:
Délka okruhu: 4,309 km.
Délka závodu: 71 kol = 305,909 km.
Nejrychlejší kolo v závodu: Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2004: 1:11,473 min. = 217,038 km/h.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Rubens Barrichello (Braz./Ferrari), 2004: 1:10,646 min. = 219,579 km/h.
Nejrychlejší závod: Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2004: 1:28:01,451 hod. = 208,516 km/h.
Vítězové předešlých závodů: 2002 - Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2003 - Giancarlo Fisichella (It./Jordan), 2004 - Juan Pablo Montoya (Kol./Williams), 2005 - Montoya (McLaren), 2006 - Felipe Massa (Braz./Ferrari).

Jeho dětský idol Senna, jenž se v Sao Paulu narodil a vyrůstal, tragicky zahynul v Imole a Hamilton chce po závodu navštívit jeho hrob. "Šampionát je stále otevřený, ale já udělám všechno pro to, abych získal tolik bodů, kolik budu na titul potřebovat," prohlásil mladík, který jezdí v podobné helmě, jakou kdysi měl i Senna.

Alonso má na Brazílii příjemné vzpomínky, oba své tituly získal právě tam. "Interlagos pro mne znamená mnoho, získal jsem tady oba tituly a rád bych, aby se mi do třetice povedlo to samé," uvedl Alonsom, jenž neskládá zbraně.

V průběhu sezóny se však několikrát nechal slyšet, že u vedení McLarenu má větší podporu Hamilton, na což mezinárodní federace FIA zareagovala angažováním nezávislého arbitra pro poslední díl. "Kategoricky odmítáme, že bychom někoho preferovali. Oba budou mít stejné podmínky," ujistil výkonný ředitel McLarenu Martin Whitmarsh.

Räikkönenova výhoda spočívá v tom, že vyhrál v letošní sezóně nejvíc závodů, což by při rovnosti bodů hrálo v jeho prospěch. "Favoritem na titul nejsem," prohlásil dvojnásobný vicemistr světa. "Ale viděli jsme před dvěma týdny v Šanghaji, že stát se může opravdu cokoliv. Každopádně ať to dopadne jakkoliv, bude to velmi dramatický a zajímavý závod. Na všechny je vyvíjen velký tlak a já doufám, že právě z toho bych mohl těžit," dodal Fin.

Pořadí MS (po 16 ze 17 závodů):
1. Hamilton (Brit./McLaren) 107, 2. Alonso (Šp./McLaren) 103, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 100, 4. Massa (Braz./Ferrari) 86, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 58, 6. Kubica (Pol./BMW) 35, 7. Kovalainen (Fin./Renault) 30, 8. Fisichella (It./Renault) 21, 9. Rosberg (Něm./Williams) 15, 10. Coulthard (Brit./Red Bull) 14.
Pořadí poháru konstruktérů:
1. Ferrari 186, 2. BMW-Sauber 94, 3. Renault 51, 4. Williams 28, 5. Red Bull 24, 6. Toyota 12, 7. Toro Rosso 8, 8. Honda 6, 9. Super Aguri 4, 10. Spyker 1.

Reklama