Hlavní obsah

Briatore mluvil s Alonsem o návratu už při loňské GP Austrálie

PRAHA

Už při prvním závodu loňské sezóny formule 1 hovořil šéf stáje Renault Flavio Briatore se svým bývalým jezdcem Fernandem Alonsem o možném návratu do francouzské stáje. Dvojnásobný mistr světa přitom oficiálně oznámil svůj odchod z týmu McLaren až po skončení sezóny na začátku listopadu a staronové angažmá u Renaultu bylo potvrzeno až na začátku prosince.

Foto: F1MOTOR

Italský multimilionář Flavio Briatore

Článek

V médiích se první zmínky o Alonsově nabídce angažmá ze strany Renaultu objevily loni na začátku října. Jak ale Briatore prozradil při rozhovoru pro německý časopis Sport Bild, kontakt se španělským pilotem proběhl už během Velké ceny Austrálie, kde se Alonso poprvé představil v barvách McLarenu. „To není vtip. Nebylo těžké dostat Fernanda zpět. Známe se dlouho a i když působil v McLarenu, tak jsme se bavili o možném návratu,“ uvedl sedmapadesátiletý Ital pro sportovní týdeník.

Pro Alonsa nebyla minulá sezóna z nejšťastnějších. Do McLarenu odešel v roli dvojnásobného mistra světa a rovnocenné postavení s nováčkem Lewisem Hamiltonem snášel jen se skřípěním zubů. Napjatá atmosféra mezi oběma jezdci vyústila v několik skandálů, Alonso navíc pomohl při vyšetřování špionážní aféry k odsouzení McLarenu, který za zneužití dat z týmu Ferrari dostal rekordní pokutu 100 miliónů dolarů.

Už před vyvrcholením sezóny bylo proto jasné, že se šestadvacetiletý pilot s týmem Rona Dennise rozloučí, byť měl podepsaný dvouletý kontrakt. A žádným překvapením nebylo ani oznámení o návratu Alonsa do Renaultu, kde rodák z Ovieda působil před přestupem do McLarenu čtyři sezóny.

Alonso v barvách „stříbrných šípů“ obsadil v pořadí mistrovství světa třetí místo a pod Briatoreho křídly chce znovu útočit na titul. Renaultu se ale v minulé sezóně nedařilo, v porovnání s McLarenem, Ferrari ale i stájí BMW výrazně zaostával a Briatore je proto při kladení cílů pro letošní sezónu opatrný. „Kdyby ale dojel Fernando na stupních vítězů a nováček Nelson Piquet jej na bednu doprovodil, to by byl spokojený,“ prohlásil Briatore. Letošním mistrovství světa formule 1 začíná v australském Melbourne 16. března.

Reklama

Související témata: